Ajax sluit gitzwart 2023 af in stijl met bekernederlaag tegen amateurs van Hercules

Ajax heeft zich in de KNVB-beker op ongelooflijke wijze geblameerd. De laatste wedstrijd van rampjaar 2023 ging verloren tegen de amateurs van Hercules. In Utrecht ging Ajax met 3-2 onderuit tegen de club uit de Derde Divisie. Tim Pieters maakte twee doelpunten voor Hercules en Mats Grotenbreg scoorde in blessuretijd de winnende goal nadat Ajax kort daarvoor een 2-0 achterstand had goedgemaakt in het duel in de tweede ronde.

De nederlaag is een unieke voor de nummer vijf van de Eredivisie. In 29 eerdere ontmoetingen met amateurclubs in het bekertoernooi ging het nooit mis  voor Ajax, maar in Utrecht gebeurde dat donderdagavond dus wel. Een hard gelag voor Ajax, dat met een enorme kater de winterstop ingaat en alleen maar kan hopen dat 2024 een stuk minder dramatisch verloopt dan 2023. Hoe een Europese topclub via een dickpik van Overmars en het vervolgens volledig in handen leggen van het volledige beleid aan een Duitse mafketel in korte tijd naar de kloten geholpen is. Het klinkt als een ongeloofwaardig verhaal maar bij Ajax is het gelukt. Complimenten aan iedereen die zijn steentje eraan heeft bijgedragen. Sommige hebben hun conclusies inmiddels getrokken en zijn opgestapt. De rest is kennelijk nog te dom om te poepen en zit er nog steeds. Wat een beleid. Niet Hercules zijn de amateurs, maar Ajax!

Dan de wedstrijd. Ajax creëerde in het eerste kwartier nog geen heel grote kansen, maar natuurlijk was het wel wachten op de openingsgoal. Maar tot verbijstering van zo ongeveer iedereen in de Galgenwaard was het de club uit de Derde Divisie die brutaal de leiding nam. Tim Pieters zorgde na een mooie aanval voor de verrassende voorsprong voor de club uit Utrecht. In het vervolg drong Ajax nauwelijks aan, maar aan kansen kwam de ploeg van Michael Valkanis, de tijdelijke vervanger van trainer John van ’t Schip, niet toe. En dat is beschamend tegen de nummer 10 van de Derde Divisie A. In de rust besloot Valkanis in te grijpen. Gaston Avila, Amourricho van Axel Dongen en Carlos Forbs moesten het veld ruimen. Brian Brobbey, Benjamin Tahirovic en Ar’Jany Martha moesten de schade herstellen voor Ajax. Maar hij had er veel meer mogen en eigenlijk moeten wisselen. Dat vooral Sutalo mocht blijven staan was echt onbegrijpelijk. De Kroaat bakt er echt helemaal niets van, verprutst bal op bal, kan totaal niet opbouwen en is de verpersoonlijking van totale onrust.

Ajax bleef apatisch doorploeteren. Na een uurtje voetbal ging het eerst bijna voor de tweede keer mis voor Ajax. Lars Vermeulen dook totaal vrijstaand op voor het doel op van Ramaj. Tot zijn grote opluchting zag de Ajax-goalie de bal naast het doel belanden. Ajax leek niet te reageren op deze waarschuwing en in de 66e minuut was het weer Pieters, voormalig speler van Jong FC Utrecht, die Hercules met een schitterend schot in de verre hoek Ramaj kansloos liet: 2-0.

Het werd nog spannend toen een van de weinige hardwewrkende Ajacieden; Brobbey, zeven minuten voor tijd toch een doelpunt maakte voor Ajax: 2-1. Een paar minuten later was Brobbey ook dicht bij de gelijkmaker, maar die viel nog niet. In de 89e minuut was het wel zover. De club uit Utrecht kon bijna niet meer en moest de gelijkmaker van Chuba Akpom toestaan: 2-2. Maar uiteindelijk was het toch Grotenbreg die voor de enorme stunt zorgde in de derde minuut van de blessuretijd. Op het moment dat helemaal niemand dit meer had verwacht.

In Utrecht waren de toeschouwers getuige van een van de grootste verrassingen ooit in het Nederlandse voetbal. Ajax kan nu alleen maar de wonden likken en het vizier richten op de Eredivisie en de Conference League. De onmacht van dit bij elkaar gekochte Mislintat zootje is door de amateurs van Hercules zo inzichtelijk gemaakt dat er hopelijk in de winterstop iets gaat veranderen. Je houdt alleen je hart vast wat er deze transferperiode weer uit de hoge hoed getoverd gaat worden. Want Mislintat mag dan weg zijn; de mand is nog steeds niet ontdaan van alle rotte appels!