Vernieuwd Ajax behaald moeizaam gelijkspel bij Fortuna (Incl foto’s)

Zo slecht als midweeks tegen Ludogorets was Ajax niet op bezoek bij Fortuna Sittard maar opnieuw leverde het elftal van Maurice Steijn een wanprestatie. Ajax leed voor de tweede keer in drie Eredivisie-duels puntenverlies (0-0) en staat al vier punten achter de koplopers.

Alle ogen waren in Zuid-Limburg op de nieuwelingen gericht. Mede door de blessure van Steven Bergwijn, de schorsing van Steven Berghuis en het vertrek van Davy Klaassen liep het aantal aankopen in de Ajax-basis op tot zes, van wie Josip Sutalo direct tot aanvoerder werd gepromoveerd. Dat het keurkorps van Steijn twee dagen na het sluiten van de transfermarkt nog geen geoliede machine bleek, was logisch. Met name aan de linkerkant met Gaston Avila, Benjamin Tahirovic en Carlos Forbs, die eens vanaf zijn favoriete zijde mocht starten, was het armoede troef. Ook de door directeur voetbalzaken Sven Mislintat bewierookte nummer tien Georges Mikautadze gaf slechts bij vlagen zijn visitekaartje af.

Het was uitgerekend een ’vertrouwde vaste kracht’ die Ajax al vroeg in de wedstrijd de das leek om te doen: Devyne Rensch maakte in het strafschopgebied een opzichtige stomme overtreding op Tijjani Noslin en moest dat met een strafschop tegen bekopen. Tot opluchting van Rensch en alles wat Ajax was vuurde Noslin zelf de bal vanaf elf meter huizenhoog over.

Daarna gaf Ajax niet veel meer weg en hadden de gasten de pech dat Brian Brobbey nét buitenspel stond en werd terug gevlagd en gefloten, nadat hij de bal schitterend had aangenomen en afgerond. Brobbey overigens, die ondanks alle aanslagen die hij kreeg te verduren door de onthutsend zwakke scheidsrechter Sander van der Eijk geen moment in bescherming werd genomen. Op slag van rust maakte Brobbey zich terecht boos toen hij was doorgebroken Van der Eijk ’vergat’ rood te geven.

Na rust waren Thairovic en Mikautadze dichtbij de 0-1, maar was de grootste kans voor Noslin. Zijn inzet werd knap gekeerd door Jay Gorter. Met Chuba Akpom, Kenneth Taylor en Mika Godts in de plaats van Brobbey, Tahirovic en Forbs ging Ajax zonder overtuiging op jacht naar de winnende treffer. Zonder succes.

„En koop er nog maar één. En koop er nog maar één. En koop er nog maar twaalf”, klonk het in het stadion en zelfs in het uit-vak was de irritatie hoorbaar.

Mislintat geeft aan dat het drie tot zes maanden duurt voordat Ajax weer een geoliede machine is. Iedereen weet dat dat onzin is. Zoveel tijd krijg je niet bij een club als Ajax. De vraag is dan ook of Steijn van diezelfde Mislintat die tijd ook krijgt maar eigenlijk zou de vraag moeten zijn of Mislintat zelf, iendien het inderdaad lang gaat duren zelf ook wel die tijd zal moeten krijgen?

Feit is dat Ajax de komende drie wedstrijden een programma heeft dat weinig tijd geeft: Twente, Olympique Marseille en Feyenoord wachten in de komende weken. Tussendoor zijn er nog interlands waardoor Steijn ook veel spelers kwijt is met interland verplichtingen.

De nieuwe aanvoerder; Josip Sutalo

Georges Mikautadze

Kristian Hlysson

Carlos Forbs

Anton Gaaei

Chuba Akpom

Gaston Avila

Tja mannen; er is nog heel veel werk aan de winkel!

Fortuna Sittard – Ajax 0-0 (0-0)

Opstelling Fortuna Sittard:
Pandur; Pinto, Guth, Siovas, Dijks; Rosier, Duarta; Cordoba (88.Oratmangoen), Halilovic (88.Özyakup), Belkheir (64.Sierhuis); Noslin (88.Griffith).

Opstelling Ajax:
Gorter; Rensch (62.Gaaei), Sutalo, Hato, Ávila; Van den Boomen, Hlynsson, Tahirovic (72.Taylor); Mikautadze, Brobbey (62.Akpom), Forbs (72.Godts).

Related posts