Kwetsbaar Ajax maakt in eerste duel onder Heitinga einde aan historische serie

Ajax heeft het eerste competitieduel onder interim-trainer John Heitinga winnend afgesloten. Gemakkelijk ging het zeker niet op bezoek bij Excelsior. In Rotterdam bleek tijdens de 1-4 zege dat de voorlopige opvolger van de na het 1-1 gelijkspel tegen FC Volendam ontslagen Alfred Schreuder nog heel wat werk te verzetten heeft.

Heitinga durfde in zijn basisformatie wel, wat Schreuder niet deed: de met zijn vorm worstelende Bassey passeren. Daardoor kwam er een plek vrij voor de al het hele seizoen beoogde eerste linksback Owen Wijndal. Heitinga zag dat zijn ploeg prima begon op het Rotterdamse kunstgrasveld. Ajax had veel de bal en wist uiteindelijk al vroeg op voorsprong te komen. Sven Nieuwpoort maakte een domme overtreding in het strafschopgebied, waarna Dusan Tadic vanaf elf meter fantastisch binnenschoot: 0-1. In de fase die volgde, bleek hoe kwetsbaar Ajax nog altijd is. Excelsior kreeg vanuit de tegenstoot een hele rits kansen en het was met name Rulli die Ajax in leven hield. Uiteindelijk kreeg Excelsior toch loon naar werken, want uit zijn voorzet kon El Yaakoubi de gelijkmaker binnenkoppen. Het gezicht van Heitinga stond toen al op onweer. Uit het niets dompelde Ajax de ploeg van Marinus Dijkhuizen echter weer in rouw. Tadic schermde de bal in het strafschopgebied goed af en speelde vervolgens fraai Davy Klaassen in, die de bal keurig in de onderhoek langs Van Gassel schoot. In de tweede helft liet Kudus weer eens zijn klasse zien en met een fraaie knal werd het 1-3. Na die treffer was het verzet van de thuisploeg gebroken. Rensch bepaalde de eindstand met een schitterend gekruld schot zelfs nog op 1-4 en was er weer eens een lacht te zien op het gezicht van de Ajacieden. Door de zege profiteerden de Ajacieden van de halve misstappen van Feyenoord, AZ en FC Twente, waardoor het gat met de Rotterdamse koploper (vijf punten) weer enigszins is te overzien.

Excelsior – Ajax 1-4 (1-2)
’15 Tadic 0-1 (pen)
’36 El Yaakoubi 1-1
’45 Klaassen 1-2
’61 Kudus 1-3
’83 Rensch 1-4

Scheidsrechter: Oostrom
Toeschouwers: 4.400
Gele kaarten: Driouech (Excelsior), Alvarez (Ajax)

Opstelling Excelsior: Van Gassel; Horemans (Markelo 74′), El Yaakoubi, Nieuwpoort, Awoudja, Tjoe-a-On; Goudmijn, Koopmeiners, Lamprou (Van Duinen 74′); Azarkan (Kharchouch 84′), Driouech.

Opstelling Ajax: Geronimo Rulli; Devyne Rensch, Edson Álvarez, Jurrien Timber, Owen Wijndal; Kenneth Taylor, Davy Klaassen (Francisco Conceiçao 61′), Steven Berghuis (Calvin Bassey 79′); Dusan Tadić, Steven Bergwijn; Mohammed Kudus.

Related posts