NRC: ‘Overmars had binnen Ajax de bijnaam ‘geilneef’ en stuurde dickpics’

Het NRC Handelsblad heeft contact gehad met elf vrouwen over hun slechte ervaringen met Marc Overmars. De directeur voetbalzaken blijkt dickpicks en seksueel geladen berichtjes naar vrouwelijke collega’s  te hebben gestuurd en besloot zondagavond per direct te vertrekken. Alle slachtoffers die appjes hebben gehad van de beleidsbepaler, willen anoniem blijven uit angst om hun baan binnen de club te verliezen. 

NRC deed sinds half december onderzoek naar machtsmisbruik op de werkvloer en sprak met 11 (oud)-medewerkers van de club. Eén van de vrouwen zegt meerdere dickpicks – foto’s van een geslachtsdeel – van Overmars te hebben ontvangen. Overmars zou haar ook een berichtje hebben gestuurd met de tekst dat hij „iets voelde opkomen”. Binnen Ajax kreeg Overmars de bijnaam ‘geilneef’. ‘Sommige wisten zich geen raad met zijn gedrag, hadden geen idee hoe ze moesten reageren op complimenten over hun uiterlijk of voorstellen om samen wat te drinken’, laat het medium weten. Binnen de club heerste een gedwongen sfeer, waarbij medewerksters zich verplicht voelden om te reageren op de berichtjes van Overmars. De bestuurders zou steeds verder zijn gegaan. Het begon onschuldig, maar uiteindelijk stuurde hij foto’s mee van zijn geslachtsdeel.

De Ajax-omgeving wordt door vrouwelijke medewerkers omschreven als een „haantjescultuur” en een „apenrots”. Ook zouden er ’stereotype grapjes’ gemaakt worden en ondergeschikte vrouwen ’veelvuldig op hun uiterlijk aangesproken’ De enkeling die het hogerop zocht, vond geen gehoor. Eén vrouw kreeg een bericht van een speler die voorstelde om met z’n tweeën een hokje op te zoeken. Dezelfde vrouw zegt: „Je moet als vrouw bij Ajax een dubbele huidlaag hebben. Als je dat niet hebt, wordt het spannend’. Een andere vrouw windt er ook geen doekjes om. Zij stelt dat er een ‘enorme machtsverhouding’ heerst bij de koploper van de eredivisie. “Als je het niet accepteert dan ben je heel snel weg’.

Bron: NRC

Related posts