Uitspraak CAS: Dopingschorsing Onana verkort

De dopingschorsing van Andre Onana is door het CAS in hoger beroep verkort van twaalf naar negen maanden. Dat heeft het internationaal sporttribunaal donderdag bekendgemaakt. De schorsing eindigt nu op 4 november 2021. „Wij hebben met deze uitspraak van het CAS drie maanden winst geboekt ten opzichte van de oorspronkelijke schorsing”, aldus algemeen directeur Edwin van der Sar van Ajax tegenover De Telegraaf.

„De stap naar het CAS is dus niet voor niks geweest. Wij staan voor een schone sport. Maar ik herhaal dat wij ervan overtuigd zijn dat André dit middel per ongeluk heeft genomen en zeker niet om beter te presteren. Dat wordt door alle partijen, ook door UEFA, onderschreven zo blijkt uit de behandeling bij UEFA en het CAS. Toen we vorige week met André en de juristen ons verhaal bij het CAS hadden gedaan, reed ik met een goed gevoel weg van de Toekomst. Ik heb gemengde gevoelens bij de uitspaak van vandaag, want ons doel was dat hij vanaf deze zomer weer aan wedstrijden mee had mogen doen.”

Wat de drie maanden inkorting precies oplevert voor Ajax moet nog blijken. Onana wil zijn huidige contract niet verlengen en gaat dus zeer waarschijnlijk vertrekken. Wellicht dat Ajax door de uitspraak nu een iets hogere transfersom kan ontvangen voor de doelman omdat hij nu bij een nieuwe werkgever iets eerder onder de lat kan staan. Voor ‘het pilletje’ had Onana een transferwaarde van rond de 25 miljoen euro. Deze is nu gereduceerd naar slechts enkele miljoenen. Ajax lijkt wat dat betreft altijd de grote verliezer van het foutje van de doelman.

Onana werd in oktober vorig jaar positief getest op furosemide bij een dopingcontrole. Het verboden middel zat volgens Onana in de plaspillen van zijn zwangere vrouw, die de keeper, na eigen zeggen, voor aspirines had aangezien toen hij zich niet lekker voelde.

Related posts