Ajax opnieuw met tien man naar winst, nu op Vitesse: 2-1

Makkelijk ging het zeker niet, maar Ajax heeft ook het derde Eredivisie-duel van het seizoen gewonnen. Met tien man werd Vitesse in de Johan Cruijff ArenA verslagen: 2-1.

Ajax begon met wederom Mohammed Kudus in de basis bij Ajax. De 20-jarige Ghanees was vorige week de grote uitblinker van Ajax in het thuisduel met RKC Waalwijk (3-0). Hij kreeg toen een kans omdat Ryan Gravenberch ontbrak.

Quincy Promes brak in de 21e minuut de score open in de ArenA. Hij promoveerde een panklare voorzet van Noussair Mazraoui tot assist. Erik ten Hag moest al in de 31e minuut zijn eerste wissel toepaasen. Perr Schuurs leek te kampen met een blessure en werd vervangen door Jurriën Timber.

Vlak voor rust moest Ajax voor de tweede keer dit seizoen al vroeg in de wedstrijd met tien man verder. Pol van Boekel trok een directe rode kaart voor Edson Alvarez, omdat de Ajacied op het been van Vitesse-speler Maximilian Wittek ging staan. Van Boekel kwam tot die beslissing na inmenging van de VAR. De speaker van de Johan Cruijff ArenA moest vervolgens het publiek tot rust manen en vroeg de fans de coronaregels te accepteren. „Gejuich, gezang en gejoel is niet toegestaan”, aldus de omroeper.

Met tien man probeerde Ajax de rug te rechten en kreeg zelfs de kans op 2-0 toen de voor Labiath ingevallen Jurgen Ekkelenkamp de paal raakte. De treffer voel echter even later aan de andere kant; Een enorme knal van oud-Ajacied Riechedly Bazoer was goalie André Onana te machtig: 1-1.

Even leek Ajax de controle volledig kwijt en had met tien man op achterstand kunnen komen toen Eliazer Dasa na een vlot lopende aanval de paal raakte. Een minuut later stond Ajax echter weer op een voorsprong: Antony, die in het openingsduel van Ajax al de winnende maakte tegen Sparta, was de man van de 2-1. De Braziliaan drukte met de binnenkant van zijn voet uiterst effectief af: 2-1.

Een kwartier voor tijd leek Promes het duel in Amsterdam te beslissen, maar met een katachtige reflex haalde Vitesse-doelman Remko Pasveer de bal uit de hoek. Scoren deden beide ploegen vervolgens niet meer, waardoor Vitesse voor het eerst dit seizoen punten inleverde en Ajax wederom knap met tien man toch wist te winnen.

Ajax – Vitesse 2-1 (1-0)
22. Quincy Promes 1-0
56. Riechedly Bazoer 1-1
71. Antony 2-1

Opstelling Ajax:
Onana; Mazraoui (84. Dest), Schuurs (31.J. Timber), Blind, Tagliafico; Álvarez, Kudus; Antony, Promes (90+1.Traoré), Tadic; Labyad (46. Ekkelenkamp)

Opstelling Vitesse:
Pasveer; Doekhi, Bazoer, Hajek; Dasa (81. Buitink), Bero, Bruns (61. Vroegh), Tannane, Wittek (81. Manhoef); Openda, Darfalou (61. Broja)

Related posts