Feiten en weetjes over Dnipro Dnipropetrovsk

dnjepr-ajaxlogo-europaleagu

Ajax gaat het opnemen tegen Dnipro Dnipropetrovsk in de achtste finales van de Europa League. Jarno van Eijken uit Zwartsluis verzamelde voor zijn opleiding wat informatie over de ploeg van Myron Markevych. Dnipro staat op dit moment op de derde plaats in de Oekraïense competitie en is een taaie ploeg met een aantal ervaren krachten.

Sommige mensen zullen de club kennen, want Dnipro speelde twee keer tegen PSV. Beide wedstrijden werden verloren door de Eindhovenaren, 1-2 en 2-0. De ploeg uit Dnipropetrovsk speelde voorheen ook al tegen AZ en FC Utrecht in Europees verband. Dnipro bereikte de achtste finales door af te rekenen met het Griekse Olympiakos. Wat opzich al een knappe prestatie is. De sfeer in Oekraïne zal hoogstwaarschijnlijk anders zijn dan in de Amsterdam ArenA. Dat zal onder andere komen door de oorlog in het oosten van Oekraïne. Dnipro is daardoor uitgeweken naar het Olympisch Stadion in Kiev, omdat de stad Dnipropetrovsk in het oosten van Oekraïne ligt. De 70.000 stoeltjes zullen hoogstwaarschijnlijk niet allemaal bezet zijn. Er zullen hoogstens zo’n 15.000 toeschouwers aanwezig zijn. Een niet al te beste sfeer dus. Het verschil met het duel in Amsterdam zal dus groot zijn.

Tactiek
De ploeg van Markevych speelt aardig verdedigend voetbal in een 4-2-3-1 formatie en laat de tegenstander graag het spel verzorgen. De ploeg uit Dnipropetrovsk is in staat om het spel met harde tackles te ontregelen. Ze zakken graag terug op hun eigen helft. Op eigen helft speelt Dnipro zeer compact, onder leiding van Rotan. Rotan is een van de twee verdedigende middenvelders voor de defensie. Hij gaat graag voorop in de strijd en maakt over het algemeen makkelijk en slimme overtredingen. Op dat vlak vind ik Dnipro wel wat weg hebben van PSV. Ze wachten graag af in absolute topduels en willen dan snel gaan counteren. Maar je weet het maar nooit wat Markevych verzint, hij kan ook wel de ‘Salzburg-tactiek’ gaan gebruiken; Zo snel mogelijk druk gaan zetten wanneer Ajax balbezit heeft. Maar dat lijkt onwaarschijnlijk.

De verdediging van Dnipro is niet één van de snelsten, waardoor daar zeker kansen liggen voor de ploeg uit de hoofdstad. Dnipro speelt graag met twee linies kort op elkaar. Dus de twee controleurs spelen aardig kort op de verdediging om het zo compact mogelijk te gaan maken. Er zal hoogstwaarschijnlijk dus weinig ruimte liggen voor Ajax. Bij Ajax zal het dus voorin aan moeten komen op snelheid en een splijtende pass vanuit het middenveld. Persoonlijk vind ik de link- en rechtsback niet fantastisch, dus kansen liggen er voor onder andere Kishna en El Ghazi.

Aanvallend opzicht
In aanvallend opzicht is het voor Dnipro heel simpel; Snel omschakelen en de flankspelers inspelen en vanuit daar een snelle oplossing te zoeken. In het duel met Karpaty afgelopen weekend hield Dnipro het veld erg breed wanneer ze de bal hadden. Maar je kan niet veel conclusies uit die wedstrijd trekken, vanwege de vele afwezigen bij Dnipro. Zelf vind ik Konoplyanka de beste speler van het gezelschap. Ik heb hem een aantal keer zien spelen bij Dnipro en het Oekraïense nationale elftal. Hij heeft de kwaliteit om een tegenstander uit te spelen en heeft een neusje voor de goal. Ajax moet ook opletten voor de spits van Dnipro, Zozulya. Maar de kans bestaat dat Markevych begint met Kalinić. De Kroaat is de topscoorder van de Oekraïense competitie met 9 goals. Zozulya is langdurig geblesseerd geweest, maar is nu weer wedstrijdfit. Afgelopen weekend viel Zozulya na een dik uur spelen in.

De kans bestaat dat Konoplyanka niet in de basis begint. Eind vorige week heeft hij een lichte blessure opgelopen, maar ik ga er vanuit dat hij wel afreist naar de Nederlandse hoofdstad. Aan de rechterkant staat de 32-jarige Braziliaan Matheus. Het is een gretig mannetje met een goede balbeheersing en geeft makkelijk assists en pakt ook wel zijn goaltjes mee. In de defensie ligt de leiding bij de ervaren Chygrynskiy. De langharige Oekraïner speelde jaren lang voor Sjachtar Donetsk en zelfs een jaar bij FC Barcelona. Maar zo’n geweldige verdediger is het niet en is wederom traag. Een opvallende statistiek is dat Dnipro al twee keer scoorde met belangrijke vrije trappen. Tegen Olympiakos en Saint-Etienne scoorde de ploeg uit Oekraïne uit een vrije trap.

Voorspelling
Dit is voor Ajax misschien wel de uitgelezen mogelijkheid om de kwartfinales van de Europa League te halen, want de Amsterdammers hadden veel slechter kunnen loten. Ajax zal hoogstwaarschijnlijk twee keer het spel moeten gaan maken tegen Dnipro. De ploeg van Frank de Boer moet zorgen dat de cruciale fouten uit blijven, want daar zal de ploeg op gaan loeren. Een vroege goal van Ajax zou erg mooi zijn, waardoor Dnipro toch het heft in handen zou moeten gaan nemen. Ik denk dat de kans op doorgaan fifty-fifty is. Ajax heeft wel het voordeel dat ze eerst in Kiev moeten spelen en het dan thuis kunnen ‘afmaken’. We zullen zien als Ajax de Nederlandse eer hoog kan houden!

Related posts

15 Comments

  1. SPHAFCA

    @Redactie ik heb trouwens een vraag. Ik kan vanaf mijn Tablet geen reacties plaatsen op de app, hoort dat zo of ligt dat aan mij?

  2. FdB=Ajax

    Leuk stukje tekst om het team van Dnipro wat beter te leren kennen! Er zitten een aantal namen in dat team die al jaren meedraaien in de Europese top, dus Ajax zal aan de bak moeten. Ik denk dat het lastig gaat worden tegen zo’n fysiek sterke, ervaren ploeg, maar wie weet: Ik zeg 1-1

  3. Charka53

    Heb ik ook last van gehad en na een update was het weer goed dus even een mail naar info@ …..zie maar bij instellingen

Comments are closed.