KNVB introduceert Landelijke divisie; Jong Ajax blijft in Jupiler League

 

0312Competitieschema

De bondsvergadering van de KNVB heeft dinsdagavond ingestemd met de invoering van de zogeheten ‘voetbalpiramide’, bestaande uit onder meer de Landelijke Divisie. Eerder op de avond gaven de profclubs, de algemene vergadering betaald voetbal, ook toestemming voor het plan. Zaterdag ging de Verenigingsraad Amateurvoetbal al akkoord. De KNVB ziet daarmee de langgekoesterde wens van een voetbalpiramide en een betere doorstroming in vervulling gaan. Het is de bedoeling dat er vanaf het seizoen 2016-2017 wordt gespeeld in de nieuwe nationale competitie.

De voetbalpiramide houdt simpelweg in dat er tussen de huidige Topklasse en de Jupiler League een divisie bij komt: de landelijke divisie (2e divisie). Na de eredivisie volgen vanaf 2016 achtereenvolgens de Jupiler League, de Landelijke Divisie, twee afdelingen in de Topklasse en de zes competities in de Hoofdklasse.

In de nieuwe opzet blijven er drie beloftenteams actief in de Jupiler League. Momenteel zijn dat die van Ajax, psv en FC Twente. Vier beloftenteams gaan uitkomen in de Landelijke Divisie, evenveel als in de twee Topklassen. De Hoofdklasse wordt het nieuwe podium voor de overige beloftenteams van profclubs.

In de huidige opzet stonden clubs in de Topklasse niet te springen om te promoveren naar de Jupiler League, omdat ze moeten voldoen aan dure licentie-eisen. Tussen 1956 en 1971 bestond de Tweede Divisie, vergelijkbaar met de nieuw op te zetten Landelijke Divisie. Die competitie werd afgeschaft bij een grote sanering in het betaald voetbal.

Bron: NUsport

Related posts

9 Comments

  1. aliajax

    En voor de amateurclubs een verplichting tot het hebben van contractspelers ?
    Dat gaat m niet worden. Een groot aantal top- en hoofdklasseclubs kunnen nu al nauwelijks de eindjes aan elkaar knopen.
    Ben benieuwd.

Comments are closed.