Terug in de tijd met…….Dick Schoenaker.

Maandelijks gaan wij een speler, trainer of andere prominent persoon belichten in de rubriek ‘Terug in de tijd met’…. Voor velen is het Ajax van nu de Amsterdam Arena en sportpark de Toekomst maar voor de wat oudere garde, om het zo maar te noemen, is Ajax de club uit stadion De Meer, De Watergraafsmeer waar vele successen werden behaald. In deze aflevering Dick Schoenaker, het loopwonder op het middenveld, van het toenmalige Ajax.

Dick Schoenaker was geen speler die door Ajax zelf was opgeleid zoals veel talenten op sportpark Voorland. Schoenaker kwam in 1976 op 24-jarige leeftijd over van De Graafschap en tekende een driejarig contract bij Ajax en bij binnenkomst kreeg Schoenaker gelijk een aantal spelregels van Ajax mee. Altijd willen winnen, niet verslappen, het publiek vermaken en honderd doelpunten per seizoen, was de boodschap van de gelouterde mannen uit de jaren 70. Op het middenveld was Schoenaker een speler met een ongekend loopvermogen waardoor hij vaak tegenstanders afblufte en zichzelf ook vaak in een scorende positie wist te brengen. In totaal scoorde Schoenaker 86 doelpunten voor Ajax in 271 wedstrijden.

1002kopbalschoenaker

Dick Schoenaker wist zich ook in het Nederlands Elftal te spelen en maakt in 1978 zijn debuut tijdens het WK in Argentinië in de wedstrijd tegen Oostenrijk. Deze beelden laat Dick ongetwijfeld nog vaak zien aan zijn dochter Jacky, die dezelfde vechtlust, en toevallig ook het loopje, heeft als haar vader en afgelopen zomer deelnam met de Nederlandse Hockeyploeg aan het WK in Den Haag.

Landskampioen
Dick Schoenaker speelde negen jaar bij Ajax en werd daarin zes keer landskampioen. Dit steekt Schoenaker nog steeds want met zijn inzet en vechtlust hadden dat er volgens Dick negen moeten zijn. Het kenmerkt de persoon Schoenaker die in zijn actieve loopbaan geen genoegen nam met minder en elke wedstrijd inzet en beleving toonde om de doelstelling te bereiken. Dat hij in 1980 met Ajax de halve finale van de Europa Cup 1 verloor van Nottingham Forest was een streep door de rekening van Schoenaker. De Cup met de grote oren had hij graag aan zijn palmares toegevoegd.

1002schoenakerjansen

In 1985 vertrok Schoenaker bij Ajax. Spelers als Rob Witschge, Gerald Vanenburg en Aron Winter stonden te popelen om de rol van Schoenaker over te nemen. Schoenaker tekende een driejarig contract bij FC Twente maar hield het daar na één jaar alweer voor gezien. Toenmalig coach Kees Rijvers bleek niet zo gecharmeerd van Schoenaker en liet de speler vertrekken naar Vitesse. Bij deze club beëindigde Schoenaker zijn profloopbaan en keerde hij terug naar het amateurvoetbal.

De laatste jaren is Dick Schoenaker weer actief binnen Ajax. Als vrijwilliger kreeg hij de taak van teammanager bij Jong Ajax en in 2010 werd Schoenaker gekozen in de ledenraad nadat Johan Cruijff hem hiervoor had benaderd. Tegenwoordig gaat Dick Schoenaker door het leven als assurantieadviseur en laat hij af en toe zijn kunsten nog zien bij wedstrijden van Lucky Ajax,waarin hij samen met onder andere Sjaak Swart speelt in het shirt wat hem zoveel successen heeft gebracht.

Schoenaker is trots op Lucky Ajax en er zijn volgens hem niet veel clubs die zo’n elftal hebben. Het zijn allemaal spelers die een Ajax verleden hebben en ondanks dat de oud-spelers nog een aantal wedstrijden spelen mag er volgens Schoenaker aan één ding niet worden voorbijgegaan. Oud-spelers hebben er mede aan bijgedragen wat de club nu is. Ajax Amsterdam!

Related posts