Wat schreven de kranten

De Nederlandse dagbladen zijn vrij kritisch op het optreden van Ajax tegen Heracles van afgelopen zaterdag (2-1 winst). Wil Ajax woensdag tegen Paris Saint-Germain goed voor de dag komen, dan moet het beter, is de tendens.

In De Telegraaf complimenten voor Arek Milik, die met twee goals de uitblinker was aan Ajax-zijde. Maar de verslaggever zag ook dat het met name in de slotfase niet makkelijk ging. ‘In aanloop naar het Champions Leagueduel van overmorgen thuis tegen Paris Saint-Germain was de Pool een van de lichtpuntjes in het elftal van Frank de Boer, dat de laatste minuten angstvallig probeerde het nog puntloze Heracles Almelo van een gelijkspel te houden.’ Even verderop wordt er nog iets dieper op Milik ingegaan. ‘De door de buitenwacht – na een gemiste kans tegen Vitesse – afgeserveerde aanvaller liet in de eerste en 45ste minuut met ‘echte spitsendoelpunten’ zien wel degelijk van waarde te kunnen zijn voor de Amsterdammers.’

In de Volkskrant ligt de nadruk op de slotfase, waarin Ajax het toch nog lastig kreeg na de aansluitingstreffer van Heracles. De kop luidt: ‘Ajax goed weg, maar niet zonder gene.’ Daarna worrdt het moment uitgelicht dat doelman Telgenkamp mee naar voren kwam. ‘Ineens stond daar Dennis Telgenkamp in het strafschopgebied van Ajax. (..) De doelman zag zichzelf al gelijkmaken in de ArenA. Hij rook bloed. (..) Zover had de landskampioen het nooit mogen laten komen.’ Natuurlijk ook aandacht voor Arek Milik, die zijn eerste twee goals maakte voor Ajax. ‘Nu werd Ajax op koers gehouden door twee doelpunten van Arek Milik. In de eerste minuut profiteerde de Poolse spits van een verdedigingsfout van Bart Schenkels. Kort voor rust sloeg hij toe na een goede individuele actie van Anwar El Ghazi.’

Het AD schrijft niet veel over Ajax – Heracles, en blikt meer vooruit op het Champions League-treffen met Paris Saint-Germain van aanstaande woensdag. De krant stelt dat Ajax momenteel niet echt een speler heeft, die er echt uitspringt. ‘Vraag kenners, fans of betrokkenen naar hun beste speler van Ajax en ze noemen bijna allemaal iemand anders. (..) Ajax betreedt overmorgen het miljoenenbal zonder helden.’ Toch is er hoop, volgens Sjaak Swart, één van de geïnterviewden in het artikel. ‘In de Champions League, tegen grote teams, dan gebeuren er toch weer anderen dingen. Dat heb je tegen Barcelona en AC Milan vorig jaar gezien.’

Trouw spreekt van een ‘schuifelende kampioen’ en benoemt kort het debuut van Niki Zimling. ‘Hij deed weinig fout en oogde met handgebaren als een in elk geval letterlijk sturende speler. Maar daarmee bleek niet te verhinderen dat Ajax uiteindelijk nog danig in het nauw werd gedreven.’ De krant denkt overigens wel dat Ajax dit seizoen voor de vijfde titel op rij gaat. ‘Nu alweer gloort zo een titelstrijd met vooral veel onvolkomenheden over en weer – en hoezeer Ajax gevoelsmatig mag stagneren of zelfs achteruitgaan, de vijfde speelronde leerde al dat de kampioen dáárin echt wel weer zal meespelen.’

Tekst: Ajax.nl

Related posts