‘Mister Ajax’: ‘Als Robben er niet bij is, heb je in dit Oranje een probleem’

Voor Sjaak Swart kwam de afgang van het Nederlands elftal in Tsjechië niet als een verrassing. Na de oefennederlaag tegen Italië startte de ploeg van Guus Hiddink ook de kwalificatiereeks voor het EK van 2016 met een nederlaag. De oud-aanvaller zag het al een beetje aankomen. “Op het WK waren de verwachtingen laaggespannen en stak één speler er met kop en schouders bovenuit: Arjen Robben”, vertelt hij donderdag aan De Telegraaf.

“Hij was nog belangrijker voor Oranje dan Lionel Messi voor Argentinië”, oordeelt ‘Mister Ajax’, die Robben een voetballer vindt ‘die openingen kan forceren, voortdurend dreigend is en daardoor steeds twee of drie man aan zich bindt’. “Wesley Sneijder en Robin van Persie zijn ook goed en Memphis Depay komt eraan. Maar Robben is van wereldklasse en als die er niet bij is, heb je in dit Nederlands elftal een probleem.”

In de optiek van Swart had Hiddink met een 1-4-3-3-systeem moeten beginnen. “Maar ik vind wel dat we Guus even de tijd moeten geven. Een nieuwe coach is toch even wennen. En laten we eerlijk zijn, als Spanje de eerste wedstrijd voor rust twee of drie goals maakt, en dat had gemoeten, hè, dan lult niemand meer over het WK.”

Tekst: Voetbalzone

Related posts