FIFA: ‘Boycot Rusland 2018 niet de oplossing’

De wereldvoetbalbond FIFA heeft vrijdag benadrukt dat een boycot van het WK voetbal in Rusland in 2018 niet tot een oplossing leidt. Na de vliegtuigramp in de Oekraïne werd van diverse kanten aangedrongen op een dergelijke actie. Onder anderen oud-international John van ’t Schip maakte zich hard voor een boycot. Er ontstond vooral veel ophef omdat op de dag dat in Nederland de eerste slachtoffers arriveerden op vliegveld Eindhoven de FIFA een feestje vierde met de Russische president Poetin (zie bericht).

“Het boycotten van sportevenementen heeft in het verleden aangetoond dat dit niet bepaald de meest effectieve manier is om problemen op te lossen”, aldus de FIFA in een verklaring. “Dat geldt ook voor isolatiepolitiek. De FIFA is er juist van overtuigd dat voetbal en met name het WK kan worden gebruikt om tot een oplossing te komen. Het WK in Brazilië heeft onlangs zijn kracht bewezen en dit kan ook voor het WK in 2018 in Rusland gelden. Voetbal is niet de oplossing voor alles, maar kan wel voor constructieve dialogen zorgen.”

Geweld
De FIFA zegt ook niet te willen weglopen van de situatie. “We veroordelen elke vorm van geweld, we willen onze toernooien daarom gebruiken om te zorgen voor dialoog, vrede en begrip tussen landen.”

De KNVB wilde zich eerder deze week nog niet uitlaten over een mogelijk boycot. De voetbalbond wil deze discussie pas voeren als het onderzoek naar de vliegramp is afgerond. Ook de Engelse voetbalbond liet weten zich voorlopig terughoudend op te stellen.

Bron: o.a. De Telegraaf

Related posts