Kogel is door de kerk: Alderweireld definitief naar Atlético Madrid

De kogel is door de kerk: Toby Alderweireld mag zich definitief speler van Atlético Madrid noemen. De Spaanse club maakt via de officiële kanalen bekend dat men overeenstemming heeft bereikt met Ajax over de overgang van de 24-jarige verdediger. Met de transfer van de Belgisch international is een bedrag van naar verluidt zeven miljoen euro gemoeid. In het Vicente Calderón tekende Alderweireld, die zaterdag zonder problemen een medische keuring doorstond, een contract tot medio 2017.

Alderweireld, die een contract tot medio 2014 had, werd maandenlang met een zomerse transfer in verband gebracht, maar de belangstelling voor de Belg kwam uiteindelijk maar langzaam op gang. Norwich City werd concreet, maar de verdediger wilde liever wachten op een andere club. De interesse van Bayer Leverkusen uit Duitsland was volgens zaakwaarnemer Sören Lerby wederzijds, maar de Bundesliga-club kon het uiteindelijk met Ajax niet eens worden over de transfersom.

Clubs als Spartak Moskou en Zenit Sint-Petersburg werden continu aan Alderweireld gelinkt, maar de interesse werd nimmer concreet. In de laatste tien dagen van deze maand kwam de belangstelling voor de verdediger op gang. Een eerste bod van Atlético van 4,5 miljoen euro werd door Ajax van tafel geveegd, terwijl Liverpool na een initieel bod van 5,5 miljoen euro niets meer van zich liet horen. Tussendoor viel ook de naam van Arsenal, maar Arsène Wenger gaf de vermeende interesse niet openlijk toe.

Na de Champions League-loting in Monaco namen Atlético en Ajax wederom aan de onderhandelingstafel plaats en bleek dat Atlético bereid was om aan de vraagprijs van de Amsterdammers te voldoen. Dit kwam mede omdat de verkoop van Martin Demichelis, deze zomer gratis overgekomen van Málaga, aan Manchester City hoger uitviel dan men aanvankelijk ingeschat had. Het is de bedoeling dat Alderweireld in het Vicente Calderón een centraal verdedigingsduo met de Uruguayaan Diego Godín gaat vormen.

Alderweireld maakte medio 2004 de overstap van de jeugdopleiding van het toenmalige Germinal Beerschot naar die van Ajax. Drie jaar later tekende hij zijn eerste professionele contract, om pas in januari 2009 in het hoogste keurkorps zijn debuut te maken. Vanaf het seizoen 2009/10 was Alderweireld een onbetwiste basiskracht bij Ajax en groeide hij ook uit tot Belgisch international. Bij Atlético treedt hij in de voetsporen van John Heitinga, die medio 2008 voor tien miljoen euro van Ajax naar Atlético Madrid ging. Na een seizoen waarin hij veelal rechtsback was vertrok hij naar Everton.

Tekst: Voetbalzone

Related posts