Moisander: ‘De zwaarste wedstrijd in jaren’

Nog geen jaar na zijn terugkeer in Amsterdam pakte Niklas Moisander afgelopen weekeinde al weer zijn tweede prijs met Ajax. De centrumverdediger ziet zijn ploeg iedere wedstrijd dominanter worden.

Voorafgaand aan het duel met AZ zeiden de Ajacieden tegen elkaar dat het wel weer eens tijd werd om de Johan Cruijff Schaal te winnen. De landskampioen had opvallend veel moeite met de bekerwinnaar en zegevierde pas na verlenging (3-2). Moisander verraste dat niet. ”Iedereen zei dat wij makkelijk zouden winnen, maar wij wisten beter”, aldus de Fin in gesprek met NUsport.

”AZ heeft gewoon een goede ploeg die gevaarlijk is in de counter. Wij waren dominant, maar kenden na rust een zwakke fase. Het mag niet gebeuren dat we met 2-0 achter komen. Vervolgens toonden we wel aan dat we inmiddels zover zijn dat we van zo’n achterstand kunnen terugkomen. Als we op ons positiespel vertrouwen dan komen de kansen vanzelf. Dat was prettig om te constateren.”

”Het positiespel zit er gewoon nog goed in. Logisch ook wel, want er is nog bijna niemand vertrokken en Bojan is een heel goede aanwinst. Hopelijk houden we dit team bij elkaar, want er staat gewoon een erg sterk elftal. En misschien is het wel goed dat AZ het ons zo moeilijk maakte. Nu zal niemand er te makkelijk over gaan denken.”

AZ speelde in het verleden vaak op de aanval in de Arena. Nu zakten ze terug en lieten jullie het spel maken. Met die instelling zullen dit seizoen veel ploegen naar Amsterdam komen.
”Klopt, dit wedstrijdbeeld zullen we nog vaak zien. Een tegenstander kan hier wel proberen op de aanval te spelen, ons positiespel is nu zo goed dat we er toch wel uit komen. Dat besefte AZ ook. Het was voor ons een goede training voor de competitie. Het is een compliment voor ons dat steeds meer teams met die instelling naar de Arena komen, maar het is ook gevaarlijk. Als we zo veel in de aanval zijn, dan moet de restverdediging scherp blijven. De manier waarop die eerste goal van AZ viel, dat kan niet. Het wedstrijdbeeld was bijna hetzelfde als in het bekerduel met AZ vorig seizoen. Met het verschil dat we nu wel terugkwamen. Maar iedereen heel diep gaan, ook door de warme omstandigheden. We waren na afloop echt kapot.”

Met dat dichte stadiondak moet het een hel zijn geweest.
”Poeh. Het was echt de zwaarste wedstrijd in jaren. Zó benauwd was het. Ademen was moeilijk en veel spelers kregen kramp. In de verlenging lag het tempo heel laag omdat beide teams er doorheen zaten. Als training was het dus top.”

De concentratie vasthouden en geduldig blijven tegen verdedigende tegenstanders, zit daar de grootste valkuil voor dit seizoen?
”Dat denk ik wel. Eind vorig seizoen was dat ook al zo. We worden steeds dominanter en dan moet je negentig minuten scherp blijven, slordigheden kunnen we ons niet veroorloven, we moeten heel zuinig zijn op balbezit. Maar ik vind dat het er goed uit ziet.”

De grote vraag is wat er op de transfermarkt nog gebeurt. Eind vorig seizoen zei jij dat je Siem de Jong, Toby Alderweireld en Christian Eriksen zou gaan proberen te overtuigen om bij Ajax te blijven. Voorlopig luisteren ze naar je.
”Haha, ja voorlopig wel. Ik heb ze gezegd hoe graag ik wil dat ze blijven. Maar iedereen weet dat de contracten van Toby en Christian volgend jaar aflopen. Dus dat blijft deze zomer een lastig verhaal. Siem heeft in elk geval een mooi signaal gegeven. Voor Ajax is dat een bijzonder teken, dat de aanvoerder en leider van de ploeg zo’n statement maakt. Ik hoop natuurlijk dat die andere twee dezelfde keuze maken. Het is alvast goed dat ze hebben laten merken Ajax niet voor iedere club te verlaten. Maar we moeten niet te vroeg juichen. Het is nog lang geen 2 september. Ik kwam vorig jaar bijvoorbeeld ook pas op het laatste moment naar Ajax.”

Tekst: NuSport

Related posts