Video: Jonk en Jongkind over de Cruijff-filosofie

Copa TV kreeg zondagmiddag de tijd om lid van het technische hart van Ajax Wim Jonk en hoofd talentontwikkeling Ruben Jongkind aan de tand te voelen. De heren spraken uitgebreid over het nieuwe jeugdbeleid van Ajax.

Ruben Jongkind doet een poging de belangrijkste onderdelen van het Cruijff-plan samen te vatten: ‘Waar je vroeger vanuit een teamtrainer een groep spelers zou begeleiden en ontwikkelen , daar gaan we nu uit van een groep trainers en ontwikkelaars die een individu ontwikkelen. Dat is de mindset die verandert. Uiteraard speel je nog wel in een team en train je in groepen. Maar het gaat er om hoe je kijkt naar de ontwikkeling van spelers’, zegt Jongkind. ‘Bekijk je dat elk jaar opnieuw vanuit een teamgedachte, of kijk je vanuit een groep specialisten bij elkaar naar de ontwikkeling van een individu over een langere periode. Eigenlijk vanaf de F’jes tot de A1’, aldus het hoofd van de talentontwikkeling bij Ajax.

Ajax kwam de laatste tijd ook veel in het nieuws omdat het jonge talenten uit binnen- en buitenland naar de club toe haalde. Maar volgens Wim Jonk is daar niks mis mee: ‘Dat is altijd al geweest. Ik denk dat het goed is dat je om je heen kijkt om talenten te kopen. Maar je moet ze op het juiste moment kopen. En als je ze op deze leeftijd haalt is dat veel interessanter dan dat je ze over vier of vijf jaar moet halen. Dan kunnen wij ze niet meer halen, want dan zitten die jongens bij grotere clubs’, laat Jonk weten.

Aan het einde van het interview komt ook de Europese ambitie van Ajax nog ter sprake. Jonk: ‘Als je jongens sneller bewust laat worden van alle onderdelen die gevraagd worden in de topsport, dan heb je een inhaalslag. Dan heb je jongens sneller rijp om op jonge leeftijd in ieder geval op dat podium te acteren. Want daar begint het mee, dan kan je stappen maken in je ontwikkeling’.



Tekst: Ajaxshowtime

Related posts