Voorbeschouwing FC Groningen-Ajax incl. (foto)verslagen eerdere edities

Landskampioen Ajax speelt vanmiddag om 14.30uur de uitwedstrijd tegen FC Groningen. Frank de Boer heeft aangegeven het seizoen op een waardige manier te willen afsluiten en daarom ook met zo’n sterk mogelijke basis te starten. De Amsterdammers wonnen trouwens sinds het seizoen 2000/2001 telkens hun laatste duel van de eredivisiejaargang; in twaalf wedstrijden werden 36 punten binnengehaald. Ajax staat uiteraard op de eerste plaats met 73 punten uit 33 wedstrijden en Groningen staat op de zevende plaats met 43 punten uit 33 wedstrijden. Volg de hoogtepunten van dit duel live via ons eigen twitter-account: @AjaxFanzoneNL

Frank de Boer gaf te kennen dat hij meerdere spelers zou willen belonen. Zo laat hij Jasper Cillessen keepen, maar hij had bijvoorbeeld ook Danny Hoesen, die vaak sterk invalt, willen belonen met meer speeltijd. ,,Toch kies ik voor Kolbeinn Sigthórsson. Hij moet zo veel mogelijk wedstrijden spelen na zijn blessures”.

als een kampioen afsluiten
Volgens De Boer heeft de ploeg van Robert Maaskant progressie gemaakt sinds Ajax eerder dit seizoen de bekerwedstrijd met 0-3 won. ,,Toen werd gedacht dat ze niet met Texeira en Zeefuik tegelijk konden spelen. Maar achteraf blijkt dat geen probleem te zijn om met deze twee spitsen te spelen. Groningen is in betere doen, er zit meer balans in het team.’’ Daartegenover staat een Ajax dat speelt voor de winst, ook al staat er niks meer op het spel. ,,We willen het seizoen als een kampioen afsluiten. Dat betekent dat ik durf en lef wil zien.’’

geen erehaag
FC Groningen is niet van plan om komende zondag bij FC Groningen – Ajax voorafgaand aan de wedstrijd een erehaag te vormen voor de kampioenen. Dat zegt directeur Hans Nijland van de club in het Dagblad van het Noorden. “Het is natuurlijk een mooie traditie die ze in Engeland hoog houden, maar je moet niet te veel zaken nabootsen. Er zijn andere manieren om je respect te tonen. Dus we gaan geen erehaag vormen.”

blessures/schorsingen
Davy Klaassen (lies), Mitchell Dijks (lies) en Joël Veltman (knie) zijn geblesseerd. Lasse Schöne is niet wedstrijdfit.

op scherp
Niklas Moisander, Siem de Jong en Lasse Schöne staan ‘op scherp’. Een gele kaart betekent voor hen een schorsing voor de eerste officiële wedstrijd van het nieuwe seizoen 2013-2014.

de volledige selectie van Ajax is als volgt:
Kenneth Vermeer, Jasper Cillessen, Ricardo van Rhijn, Toby Alderweireld, Niklas Moisander, Christian Poulsen, Christian Eriksen, Kolbeinn Sigthórsson, Siem de Jong, Nicolai Boilesen, Daley Blind, Tobias Sana, Derk Boerrigter, Danny Hoesen, Stefano Denswil, Thulani Serero, Viktor Fischer en Ryan Babel.

FC Groningen
Trainer Robert Maaskant is niet van plan om frivool te gaan voetballen, maar wil vanuit een strakke organisatie proberen punten te pakken. “We weten exact wat bij Ajax de instelling is. Het zijn op en top profs die het seizoen hier in Euroborg goed willen afsluiten. En wij willen dat punt binnen spelen”, aldus Maaskant op de persconferentie. “Als we minimaal een punt halen tegen Ajax dan hebben we vrijwel alle doelstellingen gehaald, op vlot sambavoetbal na.”

arbitrage
Reinold Wiedemeijer is door de KNVB aangewezen om de laatste competitiewedstrijd van Ajax te fluiten. Wiedemeijer zal aanstaande zondag in de wedstrijd FC Groningen – Ajax worden bijgestaan door de assistent-arbiters Goossens en Meenhuis. Vierde official is de heer Honig.

historie
Van de 47 voorgaande edities van FC Groningen-Ajax wonnen de Amsterdammers er 29. 8 duels bleven steken op een gelijkspel, dus 10 wedstrijden werden door Ajax verloren. Ajax scoorde in totaal 107 keer en moest 56 maal de bal uit het net halen. Vorig seizoen verloor Ajax uit bij FC Groningen met 1-0.

Ajax boekte in het seizoen 1983-1984 zijn grootste overwinning op Groningen. Op 25 maart 1984 werd het 1-5. Hier een van de doelpunten.:



spelers met een Ajax en FC Groningen historie:
Kiran Bechan, Daley Blind, Dean Gorré, Peter Hoekstra, Pius Ikedia, Ronald Koeman, Rasmus Lindgren, Johan Neeskens, Michael Reiziger, Stefano Seedorf, Bruno Silva, Donovan Slijngard, Luis Suárez, Hyun Jun Suk

historie van de laatste 12 competitieduels tussen FC Groningen en Ajax:
2011-2012 FC Groningen – Ajax 1-0 (zie verslag)
2010-2011 FC Groningen – Ajax 2-2 (zie verslag)
2009-2010 FC Groningen – Ajax 0-2 (zie verslag)
2008-2009 FC Groningen – Ajax 1-0 (zie verslag)
2007-2008 FC Groningen – Ajax 1-2 (zie verslag)
2006-2007 FC Groningen – Ajax 2-3 (zie verslag)
2005-2006 FC Groningen – Ajax 2-1 (play-offs) (zie verslag)
2005-2006 FC Groningen – Ajax 3-2 (zie verslag)
2004-2005 FC Groningen – Ajax 0-4 (zie verslag)
2003-2004 FC Groningen – Ajax 1-3 (zie verslag)
2002-2003 FC Groningen – Ajax 1-3 (zie verslag)
2001-2002 FC Groningen – Ajax 1-4 (zie verslag

Related posts