Voorbeschouwing Ajax-Willem II incl. (foto)verslagen eerdere edities

Ajax speelt zondagmiddag om 12.30uur in een uitverkochte ArenA de kampioenswedstrijd tegen Willem II. De ploeg van Frank de Boer moet winnen om officieel kampioen te worden en daarmee de 32ste landstitel te behalen. Ajax staat momenteel op de eerste plaats met 70 punten uit 32 wedstrijden en Willem II staat op de achtiende plaats met 20 punten uit 32 wedstrijden. Volg de hoogtepunten van dit duel live via ons eigen twitter-account: @AjaxFanzoneNL. Uiteraard volgen wij de weg richting de titel op de voet. Onze vaste fotografen zullen ook alles wederom tot in detail vastleggen!

Tijdens de wekelijkse persconferentie van Frank de Boer kwam tot de wedstrijd tegen Willem II toch nog ter sprake. ,,Het is niet zo dat we er even overheen lopen’’, aldus De Boer. ,,Natuurlijk, het is zo dat wij meer kwaliteit hebben, maar Willem II speelt met veel energie. Ze spelen leuk en enthousiast voetbal. Als het kan proberen ze op te bouwen. Het is geen ploeg die met de kont in de eigen zestien gaat staan.’’

Illuster rijtje
Frank de Boer kan zich zondag in een illuster rijtje voegen. Winst op Willem II betekent dat hij in de toekomst in één adem wordt genoemd met Rinus Michels en Louis van Gaal, de enige twee trainers die driemaal achtereen landskampioen werden met Ajax.

Uitreiking schaal door Rob de Wit
Als Ajax zondag de landstitel verovert, dan ontvangt aanvoerder Siem de Jong de kampioensschaal uit handen van Rob de Wit. De oud-aanvaller voetbalde van 1984 tot 1986 in het eerste elftal van de Amsterdamse club. Hij moest zijn loopbaan na een hersenbloeding beëindigen.

Blessures/schorsingen
Davy Klaassen (lies) is geblesseerd. Ricardo van Rhijn is weer terug na zijn schorsing.

De volledige selectie van Ajax is als volgt:
Kenneth Vermeer, Jasper Cillessen, Ricardo van Rhijn, Toby Alderweireld, Niklas Moisander, Christian Poulsen, Christian Eriksen, Kolbeinn Sigthórsson, Siem de Jong, Derk Boerrigter, Daley Blind, Lasse Schöne, Danny Hoesen, Thulani Serero, Joël Veltman, Mitchell Dijks, Viktor Fischer en Ryan Babel.

Op scherp
Niklas Moisander staat op scherp voor het competitieduel tussen Ajax en Willem II. Bij de volgende gele kaart is hij automatisch voor een duel geschorst.

Willem II
Trainer Jurgen Streppel moet zondag met een sterk gehavende selectie op bezoek bij Ajax. De Tilburgers missen maar liefst 9 spelers. Hij mist tijdens de uitwedstrijd bij Ajax de geblesseerde Aurélien Joachim, Hans Mulder, Jens Podevijn, Niek Vossebelt, Gaby Jallo, Ruud van der Rijt, Mitchell Piqué, Jeroen Lumu en Kevin Brands.

Alsof dat al niet erg genoeg is, kan Ajax ook nog eens voor de 32e keer de landstitel veroveren. ”Het is duidelijk dat het niet makkelijk wordt”, beseft Streppel. ”Ajax zal er alles aan doen om feest te mogen vieren. Laten we onze huid maar zo duur mogelijk verkopen.”

Arbitrage
Danny Makkelie is aangesteld als scheidsrechter voor de kampioenswedstrijd van Ajax tegen Willem II. Makkelie zal worden bijgestaan door de assistent-arbiters Lobbert en Steegstra. Vierde official is de heer Kamphuis.

Historie
Ajax – Willem II staat voor de 38ste keer op het programma. De Tilburgers wonnen nog nooit in Amsterdam. Willem II speelde slechts vier keer gelijk en verloor 33 keer. In de 37 voorgaande wedstrijden behaalde Ajax de indrukwekkende doelcijfers 138-20. Drie keer in de historie kwam Ajax tot een 7-0 uitslag tegen Willem II. Op 3 juni 1963, 9 april 1995 en 12 april 2009 lieten de Amsterdammers de fans zeven keer juichen. Het is de hoogste uitslag in de historie.

De laatste 7-0:


Spelers met een Ajax en Willem II historie:
Kevin Bobson, Wilco van Buuren, Mitchell Donald, Tomáš Galásek, Martin van Geel, Cedric van der Gun, Mounir El Hamdaoui, Jan-Arie van der Heijden, Michel Kreek, Denny Landzaat, Kiki Musampa, Marc Overmars, Mitchell Piqué, Martijn Reuser, Dennis Schulp, Jaap Stam, John Veldman, Kenneth Vermeer

Historie van de laatste 5 competitieduels tussen Ajax en Willem II:
Ajax-Willem II seizoen 2010-2011 (2-0) (Zie verslag)
Ajax-Willem II seizoen 2009-2010 (4-0) (Zie verslag)
Ajax-Willem II seizoen 2008-2009 (7-0) (Zie verslag)
Ajax-Willem II seizoen 2007-2008 (4-1) (Zie verslag)
Ajax-Willem II seizoen 2006-2007 (6-0) (Zie verslag)

Related posts