De commercie heeft weer eens gezegeviert! Schijt aan alle voetbalsupporters en schijt aan de jeugd: De aanvangstijdstippen van de wedstrijden worden gewijzigd, naar zeven uur en kwart voor negen op zaterdagavond en twee uur, vier uur of zes uur op zondag. De televisiesamenvattingen van eredivisiewedstrijden beginnen komend seizoen zondag pas om acht uur. De vrijdagavondwedstrijd verdwijnt van de buis.
Fans die hun club achterna reizen naar bijvoorbeeld Heerenveen zijn, als die wedstrijd zondag pas om 18:00uur begint, ergens in het begin van de nacht pas thuis. De jonge TV-kijkers zijn ook de dupe: Hun cluppie komt wellicht pas om 21:00uur aan bod.
De Eredivisie CV, de organisatie waarin de 18 clubs samenwerken, maakt maandag het veilingdocument met tv-pakketten waarop de mediabedrijven kunnen bieden openbaar. SBS, NOS en RTL staan niet te trappelen om de clubkassen buitensporig te spekken. En dat zeggen ze echt niet alleen om de prijs te drukken, verzekeren ze.
”35 miljoen per jaar is gewoon een belachelijk bedrag,” stelt Lex Muller onomwonden. Het hoofd sport bij SBS6 is niet van plan zo veel geld als John de Mol drie jaar geleden neer te tellen voor de samenvattingen van de eredivisie. ”Een commerciële zender kan hooguit veertien miljoen per jaar terugverdienen. En dan moet je het ook nog eens héél goed doen.” Voetbal is leuk, maar SBS draait ook al uitstekend zónder, stelt Muller.
”De NOS zet vooral in op evenementen die mensen binden, zoals EK’s, WK’s, Olympische Spelen,” zegt Jan de Jong, mediadirecteur van de NOS. ”Om journalistieke redenen zouden wij graag de Nederlandse competitie uitzenden, maar niet tegen elke prijs. De publieke omroep draait, ondanks het verlies van het eredivisievoetbal, beter dan ooit. Dat geeft ons een behoorlijk relaxte onderhandelingspositie.” De belangstelling voor voetbal op tv neemt bovendien af, constateren de tv-bazen. De Jong: ”De urgentie om zondagavond ‘met het bord op schoot’ naar de samenvattingen te kijken, is niet meer zo sterk.”
Nu nog zijn de opbrengsten van het eredivisievoetbal op tv zo’n 70 miljoen euro. Bron: Het Parool