Ledenraad Ajax blijft groeien, maar niet met Ajacieden…

Ajax meldt op de de officiële website trots dat de club opnieuw 23 nieuwe leden aan het ledenbestand heeft toegevoegd. Bijzonder aan deze nieuwe leden is dat ze vrijwel geen van allen (oud-)voetballer van de club zijn – in het algemeen is dát de reden van het lidmaatschap. Hun entree past evenwel volledig in het (volgens de club ‘actievere’) ledenbeleid van de vereniging, hetgeen voorzitter Jaakke afgelopen zondag toelichtte in het tv-programma Studio Voetbal.

In dit programma werd het beleid van Ajax in deze flink bekritiseerd: Doordat mensen slechts alleen lid kunnen worden als zij daarvoor gekozen worden zouden zij minder kritisch zijn uit angst er weer uitgezet te worden. Een ander punt van kritiek was dat er nu geen voetbalmensen of echte supporters in gekozen worden maar allerlei zakelijke balletjes die nauwelijks een echte band hebben met de club. (Klik hier voor het eerdere artikel over het optreden van jaakke in Studio Voetbal).

Jaakke: ,,Er zijn zoveel mensen betrokken bij Ajax die weliswaar niet kunnen voetballen, maar wel op andere fronten heel belangrijk (kunnen) zijn voor Ajax.” Voorbeelden van deze leden zijn bijvoorbeeld de vaste grensrechter van de A1, een aantal gastgezinnen en voormalig donateurs en jeugdscouts. Allen zijn al jaren actief op of rond de club.

Maatschappelijk instituut
Maar er is nog een groep mensen die Ajax graag aan zich wil binden. John Jaakke zegt dat hij Ajax als een maatschappelijk instituut ziet, dat met twee benen op de Amsterdamse grond moet staan. ,,Daarom zoeken wij ook mensen uit die een sterke band met Ajax hebben, maar niet per definitie al actief zijn op de club. Zij kunnen ons helpen met hun specifieke kennis, contacten en ervaring.” Voorbeelden van deze twee categorie zijn Cees Vervoorn (directeur ALO), Carole Thate (directeur Johan Cruijff Foundation) en Ine van Brenk (namens de gemeente jarenlang betrokken bij de veiligheid en openbare orde rond de thuiswedstrijden). Behalve deze twee vrouwen zijn nog vier andere vrouwen lid geworden van de vereniging; ter illustratie van het maatschappelijke instituut dat Ajax wil zijn.

Related posts