‘F-side is agressief en vandalistisch’

Terwijl sportliefhebbers in spanning wachten of het woord Suriprofs in de spellinggids van het Witte Boekje wordt opgenomen, bemerkt journalist Jurryt iets anders op in de wereld van de taal. Het woordenboek van Van Dale heeft namelijk moeite met vandalen. Of, beter gezegd: met wat de makers als vandalen beschouwen. De F-side bijvoorbeeld staat nu ook in Nederlands meest gezaghebbende woordenboek, maar komt wel met een bijzonder gekleurde definitie. Waar je die vindt? Simpel: onder de F van Feyenoord.

Jurryt kreeg een tip hierover vanuit de inner circles – sorry: binnenkringen – van Neerlandici. “Al gezien hoe Van Dale omgaat met de definitie van F-side?” Nee, ik was er nog niet aan toegekomen om de vier delen uit te vlooien, omdat ik nog bezig ben met het controleren van de laatste editie van de Gouden Gids. Maar die arbeid onderbrak ik graag om eens te kijken.

Wel, F-side spreek je volgens Van Dale uit als /EfsAjt/ en is ‘genoemd naar het vak F, waarin ze zich in De Meer (het vroegere Ajaxstadion) bevonden’. Tot zover is er nog niets mis, maar wat zou nou toch de definitie zijn? Dat staat in de volgende zin.

F-side is een benaming voor ‘de agressieve en vandalistische supporters van Ajax’. Zozo, dat is een redelijk gekleurde visie.

Jongens en meisjes van de /EfsAjt/! Van Dale zegt dat jullie allemaal agressief en vandalistisch zijn. Wat vinden jullie daarvan?

Jurryt vroeg via de mail om een reactie. Inderdaad een beetje eenzijdige omschrijving. Er zijn ook genoeg F-Side supporters die al decennia op het vak staan zonder maar één keer agressief of vandalistisch gedrag te hebben vertoond. Op zich is het leuk dat we in de Van Dale zijn, maar jammer van de omschrijving.

Jurryt heeft Van Dale de volgende vragen gesteld:

1. Langs welke weg komt een woord als de F-side in het meest gezaghebbende woordenboek van Nederland? Wie besluit dat en waarom?

2. Hoe wordt daarna bepaald wat de definitie is?

3. Waarom wordt in dit specifieke geval besloten de F-side agressief en vandalistisch te noemen?

4. Waarom staat Vak S er niet in als de agressieve en vandalistische supporters van Feyenoord?

Want dat maakt het namelijk nog vreemder: de F-side staat wél in de Van Dale en Vak S niet! Als we niet uitkijken wordt dit de kiem van de eerste spellingsoorlog onder voetbalsupporters.

Van Dale! Ik wacht op antwoord!

Bron: Nu.nl-Jurryt

Related posts