Voorbeschouwing Ajax-Feyenoord: Nu gaat het erom!

Ajax en Feyenoord maken zich op voor de derde klassieker van dit seizoen. Ajax moet het doen zonder Hatem Trabelsi, Wesley Sneijder en Zdenek Grygera. De blessure van Trabelsi is bijna voorbij, waardoor hij misschien zondag wel kan spelen tijdens de return. Rosenberg en Stekelenburg, eerder twijfelgevallen, zijn beide fit genoeg om te spelen. Aan Feyenoord kant ontbreekt naast de langgeblesseerden Schreuder en Vincken alleen Pieter Collen. De rechtsback is niet op tijd fit. Ook hij hoopt het duel van zondag wel te halen.

Eerder dit seizoen verloor Ajax in Amsterdam met 1-2 van de Rotterdamse rivaal (Zie verslag). Via doelpunten van Kalou en Kuyt kwam Feyenoord op een 0-2 voorsprong. Invaller Charisteas deed 11 minuten voor tijd nog wat terug maar dat bleek niet voldoende. In Rotterdam verloor Ajax vervolgens ook: 3-2 (Zie verslag). Doelpunten voor Rosenberg en Huntelaar waren niet voldoende voor de zege. Zowel voor Ajax als Feyenoord is de play-off strijd de mogelijkheid om het seizoen alsnog een positief aanzien te geven. Daarvoor zullen beide ploegen echter wel moeten winnen.

VIDEO: Ajax gebrand op goed resultaat

Feyenoord aast op record
Feyenoord kan vanavond een nieuw record vestigen. De club kan voor het eerst sinds het seizoen 1959/1969 drie keer winnen van Ajax in één seizoen. Destijds speelden beide Nederlandse grootmachten vijf keer tegen elkaar. De Amsterdammers en Rotterdammers troffen elkaar in dat seizoen twee keer in de competitie, twee maal voor play – off duels om een extra plaats in het Europa Cup 1 – toernooi en éénmaal voor de kampioenswedstrijd. Na deze reeks bleek het uiteindelijke extra toegangsbewijs voor deelname aan het Europese toernooi voor beste clubs niet door te gaan.

Psychologisch voordeel
Ajax heeft in de play-offs meer te winnen dan Feyenoord. Dat gevoel delen trainers Danny Blind en Erwin Koeman voor het eerste duel in de eerste ronde, vanavond in de Arena. Blind beaamde gisteren wat zijn Feyenoord-collega Koeman eerder deze week al zei: psychologisch gezien zijn de Amsterdammers in het voordeel. ”Wij komen uit een situatie die niet rooskleurig was,” verduidelijkte Blind gisteren tijdens het traditionele perspraatje. ”Feyenoord stond een lange tijd tweede in de competitie. Ze kunnen eigenlijk alleen maar verliezen als ze de voorronde van de Champions League niet halen.”

Het psychologische voordeeltje is een kleine houvast voor de Amsterdamse ploeg. Aan veel meer kan Blind zich momenteel ook niet vastgrijpen. Of het moet zijn dat Ajax en Feyenoord in 2006 niet voor elkaar onderdoen qua resultaten. Beide ploegen haalden in de competitie dertig punten uit zestien duels en hebben een doelsaldo van plus vijftien. Ajax scoorde wel meer.

Wat meer telt, is dat Ajax dit seizoen al twee keer van Feyenoord verloor en, zei Blind, ”daar zouden zij weer psychologisch voordeel van kunnen hebben.” Om nog maar te zwijgen van de elf punten achterstand op de Rotterdammers en het feit dat er geen stijgende lijn te bespeuren is in het voetbal van Ajax.

wedstrijd op zich
Toch is Blind vol vertrouwen. ,,Het is een wedstrijd op zich,” herhaalde Blind een cliché dat deze dagen veel wordt gebruikt. ”Er kunnen dan bepaalde dingen naar boven komen. Ik kan me de wedstrijd tegen Inter nog herinneren.” Ajax speelde thuis tegen Internazionale, in de achtste finale van de Champions League, in de eerste helft het beste voetbal van dit seizoen.

Nog lang niet uitverkocht
Tot vandaag (woensdag) zijn er ruim 30.000 kaarten verkocht. Het Talpa programma De Wedstrijden zal vanaf 22.30 uur samenvattingen uitzenden van de eerste play-off duels.

Veel fans vak410 blijven weg
Een groot deel van de fans van vak410 zal wegblijven tijdens de playoffs, zo wordt gemeld op de website van Vak410. ,,Onze afwezigheid houd in dat er geen vlaggen, bandieri’s, trommels of andere sfeermiddelen zullen zijn en dat een groot deel van de groep die normaal voor de vocale ondersteuning zorgt wegvalt. Ook is de merchandising gesloten. Het doet ons als Ajacieden in hart en nieren zeer veel pijn om de wedstrijden tegen de kakkerlakken (en daarna mogelijk tegen groningen of az) niet live te kunnen volgen, maar wij vinden onze principes en geloofwaardigheid in dit geval zwaarder wegen. Het is geen actie gericht tegen de spelers, deze verdienen onze onvoorwaardelijke steun (die ze ook altijd krijgen), maar moeten begrijpen dat wij soms ook een signaal moeten afgeven omdat er randverschijnselen zijn bij het voetbal die wij niet kunnen en willen accepteren.”

Meer: Vak410.nl.

Braamhaar
Scheidsrechter Erik Braamhaar is door de KNVB aangewezen als scheidsrechter voor dit eerste duel tussen Ajax en Feyenoord. Ajax speelde dit seizoen twee keer onder zijn leiding. Een keer speelde Ajax gelijk (ADO Den Haag) en een keer won Ajax (tegen Roda JC voor de beker). Feyenoord kent dezelfde statistieken onder leiding van Braamhaar, een keer winst en een keer een gelijkspel.

Krijg 15 euro gratis voor gok op Ajax
Bookmakers zien Ajax als de thuisfavoriet voor de winst tegen Feyenoord. Voor een zege van Ajax wordt 2,15 keer de inleg uitgekeerd. Voor een gelijkspel 3,20 keer en voor een zege van Feyenoord 3,10 keer de inleg. Dat betekent ook dat er te verdienen valt met een zege van Ajax. Bij een inleg van 15 euro, 15×2,15=32,25 euro

Unibet (voorheen MrBookmaker) heeft een speciale actie dat als je je via

Related posts