Ajax gaat na incidenten VAK410 voortaan als collectief aanspreken

0207ajax-feyenoord-410

Ajax heeft in een brief naar aanleiding van de incidenten tijdens de laatste Klassieker laten weten maatregelen te hebben getroffen tegen het fanatieke VAK 410. Tijdens de confrontatie met de Rotterdamse club op 7 februari 2016 werd vuurwerk afgestoken en werd een pop van Kenneth Vermeer opgehangen met het onderschrift “NSB”.

In de toekomst wil Ajax het fanatieke VAK410 als groep aanpakken. Louter individuen straffen zou volgens Ajax leiden tot willekeur, waardoor men de hele groep nu aansprakelijk wil stellen voor toekomstige incidenten. Dadergerichte aanpak geniet bij de club altijd de voorkeur, maar de nasleep van Ajax – Feyenoord noopt tot andere maatregelen. “Door het massale karakter is besloten supporters collectief aan te spreken”, staat in de brief te lezen. “Het opleggen van stadionverboden aan enkele deelnemers aan de spreekkoren zou leiden tot willekeur terwijl een groot gedeelte hiervoor ongestraft zou blijven.”

De straf voor VAK410 bestaat nu uit het intrekken van de faciliteiten tot het einde van het lopende seizoen. Wanneer een soortgelijk incident zich weer voltrekt, dan zal Ajax overgaan tot andere maatregelen. Daarmee hoopt de club ook de supporters te overtuigen om problemen met de KNVB, UEFA, dan wel FIFA in de toekomst te voorkomen.

“Als gevolg hiervan heeft Ajax in de nasleep van deze wedstrijd gekozen voor een aantal maatregelen die zijn weerslag hebben op het gehele tribunedeel, waaronder het intrekken van alle faciliteiten van VAK410 tot het einde van het lopende seizoen. Bovendien is besloten dat er in het geval van een toekomstig ernstig en grootschalig incident, alle toeschouwers uit het vak waar het incident aan toe te rekenen is de toegang voor de daaropvolgende twee thuiswedstrijden zal worden ontzegd.”

Bron: Goal.com

Related posts

34 Comments

  1. rickert

    Wat is dat voor iets achterlijks.. Je kan niet iedereen straffen voor wat een paar mensen doen.

    1. De Ajacied

      Nee zeer zeker niet nee,
      Maar misschien zouden ze elkaar in 410 wel kunnen corrigeren als dit nodig mocht zijn!!!!!
      Gedraag je gewoon zoals het hoort en niemand heeft problemen ⭐️⭐️⭐️

        1. De Ajacied

          Mooi zo Mokum69 en Jood84,
          Zo denk ik er ook echt over
          En ben blij dat er meerdere zijn met die gedachte
          ⭐️⭐️⭐️

          1. rickert

            Je zou verwachten dat er sociale controle is, maar dat het een plicht wordt, dat vind ik te ver gaan… als jouw buurman iets kapot maakt en jullie mogen de boete delen, omdat je niet ingreep. vind je dat dan rechtvaardig? Tegenwoordig kan je niet iedereen meer aanspreken op zijn of haar gedrag.. en de verantwoording van iemands gedrag ligt wat mij betreft enkel en alleen bij diegene zelf.

          2. Remco425

            Maar misschien denken ze wel eerst 2x na voordat ze iets kapot maken, rickert. Dat zou het mooiste resultaat zijn en alleen mogelijk op deze manier.

        1. rickert

          Ik snap jullie punt, maar het lijkt mij niet de oplossing, laten we hopen dat het inderdaad gaat lukken zoals jullie zeggen.

  2. dickst14

    Dat klopt, ik denk alleen dat ze hiermee willen bereiken dat vak 410 zich zelf corrigeert.

    1. BobbyHaarms

      Dat denken ze dan verkeerd lijkt me. Wat je buurman doet zie je nog wel, maar niet wat er 10 rijen voor of achter je gebeurt. Om een heel vak dus te straffen is kolder, ze hebben gewoon liever allemaal koorknaapjes op de tribune bij Ajax.

      1. Floris Stempel

        Koorknaapjes is weer het andere uiterste. Maar dat er wat gedaan moet worden in 410 is wel duidelijk. Goed dat AJAX dit doet. Beetje verantwoordelijkheid bijbrengen is voor sommigen niet verkeerd.

      2. Remco425

        Iedereen heeft een buurman, dus elkaar corrigeren kan wel degelijk. Een heel vak straffen voor wat een individu doet klinkt raar maar zou wel kunnen werken. Het kan ook preventief werken. Dat individu zal nu misschien niet zo snel iets uithalen, want dat heeft hij het hele vak op zn dak als ze allemaal gestraft worden. De toekomst moet uitwijzen of het werkt.

      3. rickert

        mee eens.. en daarbij lijkt dit eerder goodwill kweken naar de buitenwereld, dan naar de supporters voor mij.

  3. Hintham

    Op die fiets! Gaan we dit qua gelijkheid ook doortrekken naar 1 moslim doet wat verkeerd dus alle moslims krijgen straf?

    1. Kuijff

      Wat een vergelijking! Heeft elke moslim altijd een “buurman” naast zich van wie correctie uit kan gaan?

      Het gaat om een veel specifiekere discussie dan de breed maatschappelijke die jij aanboort. Het onderwerp hier is gedrag van de bewoners van vak 410 rondom wedstrijden van Ajax.

      Ajax stelt faciliteiten beschikbaar en mag daar iets voor terug verwachten. Ze geven nu aan dat een zelfcorrigerend karakter één van die zaken is.

    2. Remco425

      Slaat helemaal nergens op Hintham. Ze straffen ook niet alle blanken als er op vak410 wat wordt uitgevreten. Een groep straffen die gezamenlijk bij het incident aanwezig zijn of een hele bevolkingsgroep. Dat is natuurlijk totaal geen vergelijking.

  4. Amoebe

    Hahaha op het moment dat ik het topic las dacht ik precies hetzelfde moet ik eerlijk bekennen.

    Het werkt gewoon niet wat ze willen doen.

    Ze kunnen ook zeggen we pakken het hele stadion aan als er iets gebeurd. Feitelijk is dat precies hetzelfde alleen op een andere schaal.

    Kijken of alle voorstanders het dan nog zo een goede regel vinden.

  5. afcadeluxe

    als ze vak410sluiten is het lekker stil in het stadion,kunnen ze op de eretribune hun middagslaapje houden,hangen overal cameras moet toch lukken om die paar gekken eruit te pikken..?

    1. Indojood

      Precies. Hebben ze in Engeland ook gedaan. Volhangen met camera’s en je kunt de rotte appels er individueel uitvissen, een stadionverbod en meldingsplicht tijdens alle wedstrijden geven. Elkaar corrigeren is naïef, de kans is nl. aanwezig dat je er een beetje beschadigd uitkomt.

      1. afcadeluxe

        ja en je bent toch geen verrader van je maten?zelfs geen hekken in engeland dus daar werkt die aanpak

    1. fjonkman

      Laten we eerlijk zijn… De jongens blinken hoe dan ook al niet uit in gezond verstand… Dit is niet de eerste keer dat er gezeik ontstaat omdat er alwéér een paar zich denken te moeten profileren, en de rest lacht er maar wat om… Knap hoor…

      1. ashwin676

        wat moet je dan doen? ik heb geen tijd voor om daar intensief aandacht aan te besteden.. gewoon om lachen omdat ze de geschiedenis niet kennen vind ik wel gepast!

  6. bloedgroep AFCA

    Goed voorbeeld….als dan iemand van de RvC een verkeerde beslissing maakt moeten we de rest ook maar straffen…bijvoorbeeld oude logo terug, ajax van de beurs….en noem nog eens heel veel zaken

  7. Hika77

    Sjezus wat kortzichtig.
    De goede worden weer gestraft door de dwaling van een enkeling. Wordt voortaan ook het hele bestuur ontslagen als de trainer moet opstappen ?

  8. Respect

    Vak 410 wil als een apart vak gezien en behandeld worden. Treden ook naar buiten als vak 410. Dus nu niet zeuren dat het niet eerlijk is. Als je als een gezien wilt worden wordt je ook zo behandeld. Dus ….. zelf regulering. Als je als supporter in 410 het daarmee niet eens bent kom je gewoon tussen ons, de ander supporters, zitten. Voor bijvoorbeeld van 427 is zo’n maatregel niet nodig omdat jan en alleman daar in kan zitten. Toch even wat anders dan 410. Dus jongens, supporteren zonder gezeik met mooie spandoeken en goede liedjes en spreekkoren dan is er niets aan de hand en blijft iedereen blij.

Comments are closed.