Ajax-jeugd kan profiteren van extra ervaring

0226legia-ajax_milik4

De Fluwelen Revolutie van Johan Cruijff is inmiddels al een paar jaar aan de gang bij Ajax. De talenten stromen weer als vanouds door in de door voormalig spelers geleide club. Maar een beetje ervaring in de selectie kan nog een extra impuls geven aan de prestaties.

Jeugd bloeit op bij Ajax
De titel is dan wellicht uit zicht voor Ajax, de toekomstperspectieven zijn goed. Jonge spelers als Ricardo Kishna, Anwar El Ghazi en Riechedly Bazoer verbeteren zichzelf constant. En ook het aankoopbeleid van Ajax werpt zijn vruchten af. Daley Sinkgraven bevestigt zijn grote talent, terwijl de Amsterdammers waarschijnlijk ook de optie tot koop gaan lichten bij Arek Milik. Voor 3 miljoen euro kan hij van Bayer Leverkusen overgenomen worden. En Richairo Zivkovic doet het goed bij Jong Ajax.

De jeugdige spelers van Ajax ontwikkelen zich al jaren goed door het beleid bij de Amsterdamse club, dat de laatste jaren is vormgegeven. Met Frank de Boer aan het trainersroer en mensen als Dennis Bergkamp en Wim Jonk om hem heen, profiteert de jeugd van Ajax van oud-spelers met een karrenvracht aan ervaring en bovendien een Ajax-hart.

Van der Vaart en Nigel de Jong onhaalbaar voor Ajax
Maar tegelijk merk je soms ook dat de jeugdige spelers nog extra sturing nodig hebben binnen de selectie. Niklas Moisander is met zijn 29 jaar de nestor van de ploeg, maar is niet het soort ervaren speler dat Ajax eigenlijk nodig heeft. Ajax zou het goed doen met een voormalig speler die graag in Nederland afbouwt na een mooie buitenlandse carrière.

Dan valt de naam Rafael van der Vaart meteen. Hij leeft in onmin met zijn club Hamburger SV en lijkt na zes jaar bij die Duitse club aan te sturen op een vertrek. Maar met clubs als AS Roma nog op de loer voor de 32-jarige speler die tussen 2000 en 2005 voor Ajax speelde, lijkt een terugkeer naar Amsterdam uit den boze.

Nigel de Jong leek ook een goede optie en Ajax wilde de 30-jarige routinier graag terughalen naar Amsterdam. Maar De Jong is nog een van de grootverdieners bij AC Milan en zou in de belangstelling staan van Manchester United-trainer Louis van Gaal. Dus ook de 80-voudig international en Ajacied van 2002-2006 lijkt een onhaalbare kaart.

Wie brengt ervaring bij Ajax?
Natuurlijk kan Ajax ook voor een buitenlandse speler met ervaring gaan, maar dan mis je de Ajax-connectie en een van origine Nederlands sprekend persoon. Ajax probeerde het bijvoorbeeld twee seizoenen met Christian Poulsen, maar hij kon zijn stempel niet drukken. Dus lijkt het beter om in het Ajax-archief te duiken naar de nodige ervaring.

Een misschien wat onverwachte, maar haalbare naam is bijvoorbeeld Urby Emmanuelson. Zeven jaar Ajax, verder gerijpt bij AC Milan en met nog maar 28 jaar een investering waard. Hij speelt momenteel bij Atalanta Bergamo in Italië, dus zou misschien open staan voor een terugkeer.

Een andere voormalig Ajacied die in iets lagere regionen in het buitenland speelt, is John Heitinga. Inmiddels 31 en na avonturen in Spanje (Atlético Madrid) en Engeland (voornamelijk Everton) inmiddels beland bij Hertha BSC. Met eveneens zeven Ajax-jaren onder de riem en kinderen van 6 en 3 jaar oud, zou een terugkeer naar Nederland en Ajax wellicht tot de opties behoren.

Of zijn er nog andere namen die Ajax de extra impuls kunnen geven in Nederlands én Europees voetbal?

Related posts

15 Comments

  1. jojocoolio

    Goh lezen jullie onze opmerkingen om vervolgens er een artikel over te maken …..

  2. lrsvdrk

    Dus… over 10 jaar hebben wij ook 300miljoen op de bank staan en doen we weer mee om de grote prijzen? nou die 300miljoen komt er wel, in ieder geval als het aan Marc Netto ligt..

  3. JP3000

    Urby is een goeie, die kan zowel aanvallen als verdedigen! Heitinga is een twijfelgevalletje…

  4. jojocoolio

    Het is toch heel duidelijk het team van 95 had Frank Rijkaard die was klaar en had geld genoeg en een Ajax hart om Ajax te helpen… Tegenwoordig willen ze meer en meer geld (wat ze nooit kunnen opmaken) ze beloven terug te keren en kussen het logo… Eenmaal een paar miljoen verder kussen ze elk logo en zijn Ajax allang vergeten…. Het is geld wat voor ze telt en club liefde is ver maar dan ook heel veer te zoeken… Nee eigenlijk is het er niet meer…..

  5. Remco425

    Als VdV en NdJ nu nog niet genoeg verdiend hebben komen ze nooit meer terug en hoeven we ze ook niet meer. Emanuelson, Heitinga en Maduro schijnen zelf al aangegeven te hebben graag terug te keren, maar Ajax ging daar niet op in. Misschien toch aankomende zomer. Ik weet iig zeker dat ze het allen beter zullen doen dan Zimling. Maxwell heeft een jaar bijgetekend, maar misschien het jaar erna? Wie weet kan hij Zlatan ook nog overhalen nog even terug te keren 😉

  6. qaw123

    ajax haalt alleen transfervrije spelers
    en houd het geld op de bank .
    Misschien willen ze de arena kopen

  7. AFCA my World

    Poulsen deed het juist goed,en dan kies je voor een slechte speler als Zimling,maar ja die was goedkoop,voor N de Jong mag je echt je best wel doen en extra centjes op tafel leggen,van de vaart willen we echt niet zien die koos verleden jaar voor de centjes en nu hij bankzitter (en veel geblesseerd) is wil hij dan toch wel naar Ajax, ga anders vol voor Sneijder en Emanuelson daar heb je echt veel aan,en een maduro of heitinga kunnen het (normale) Ajax niveau niet eens meer aan !

  8. The good times will come

    Van Milik werd ook niets verwacht. Kijk nu hoe het gaat. Had dus ook met Zimling kunnen gebeuren. Poulsen werd overigens ook met heel veel negatief commentaar welkom geheten. Nu willen we hem wel terug.

  9. -buitenkantje rechts-

    Ik vind dat je als Ajax uit moet gaan van eigen opleiding. Er zit genoeg talent. Als je iemand haalt dan moet het zeker weten iemand zijn die beter is dan iemand uit eigen opleiding. Er zijn de laatste jaren aankopen gedaan op hoop van zegen. Misschien wordt het wat, anders hebben we pech. Dat zegt ook wel wat over de scouts van Ajax. Wil je routine krijgen in het team, moet het iemand met een Ajaxverleden zijn vind ik. Iemand die de club kent en de manier van spelen. Dus een van der Vaart, de Jong, Emanuelson enz. Alleen moeten ze dan wel akkoord gaan met een lager salaris. Maar voor oud-spelers met een Ajaxhart die al multimiljonair zijn mag dat geen bezwaar zijn.

Comments are closed.