Voetbalicoon Johan Neeskens (73) plotseling overleden

Voetbalicoon Johan Neeksens is zondag op 73-jarige leeftijd overleden, zo meldt de voetbalbond KNVB deze maandag. De KNVB schrijft dat Neeskens de afgelopen dagen voor KNVB WorldCoaches in Algerije was. Daar is hij onwel geworden. Medische hulp kon volgens de voetbalbond niet meer baten.

Neeskens, geboren in Heemstede, begon zijn loopbaan bij RCH uit zijn geboorteplaats. In 1970 werd hij overgenomen door Ajax, waar hij tot 1974 speelde. Neeskens kwam tot 150 officiële wedstrijden voor Ajax, waarin hij 35 keer tot scoren wist te komen. Hij won met Ajax drie keer de Europacup I, tweemaal de Europese Supercup, eenmaal de wereldbeker en met FC Barcelona eenmaal de Europacup II. Neeskens kwam tot 49 interlands en speelde twee WK-finales. Beide wedstrijden gingen verloren, tegen West-Duitsland en Argentinië. Tegen de Duitsers (2-1) maakte hij in 1974 nog het openingsdoelpunt uit een strafschop.

Na zijn carrière als speler was Neeskens vele jaren assistent-bondscoach, onder meer van Guus Hiddink en Frank Rijkaard. Daarna, van 2000 tot 2004, werkte Neeskens als hoofdtrainer bij NEC. Bij de Nederlandse voetbalbond ging Neeskens op latere leeftijd aan de slag bij KNVB WorldCoaches. Daarvoor vloog hij de hele wereld over om coaches in lage- en middeninkomenslanden op te leiden tot coach.

“Op het veld staan met andere voetballiefhebbers vanuit de gedachte om samen iets moois te bereiken, dat was Johan Neeskens ten voeten uit”, zo schrijft de KNVB. “Binnen het veld als speler en later buiten het veld als coach stond Neeskens bekend om zijn onverzettelijkheid. Maar degenen die het geluk hadden om hem beter te leren kennen, zagen vooral ook een wereldburger en een zachtaardige familieman die trots was op zijn kinderen en kleinkinderen en die tot op het allerlaatst met zijn liefde voor het voetbal anderen wist te raken.”

De KNVB laat weten dat in overleg met de UEFA, de Hongaarse en de Duitse bond er op gepaste wijze aandacht besteed zal worden aan het overlijden van Neeskens bij de komende interlands. ‘Ook wordt er gekeken naar een moment waarop er een mogelijkheid is voor supporters om hem een laatste groet te brengen.’

Related posts