Wout is goud in blessuretijd voor Ajax tegen FC Groningen

Wout Weghorst kan nu al niet meer stuk bij Ajax. De aanvaller kwam tegen FC Groningen bij een 1-1 stand als breekijzer in het veld en kopte Ajax in blessuretijd naar een zwaarbevochten voorsprong: 2-1. Op aangeven van Weghorst maakte een andere invaller – Chuba Akpom – er zelfs nog 3-1 van. Met de overwinning kwam het elftal van Francesco Farioli goed weg, want hetgeen Ajax op de mat legde deze middag was niet best. Aanvankleijk werkte het slechte wisselbeleid van coach Farioli daar ook niet aan mee maar uiteindelijk waren de wissels Gaaei, Weghorst en Akpom toch bepalend.

Het was voor Farioli prettig dat ten opzichte van de slijtageslag bij Slavia Praag – drie dagen eerder – Bertrand Traoré, Davy Klaassen, Jordan Henderson en Weghorst weer van de partij waren. De rechtsbuiten en de in Europa niet speelgerechtigde middenvelder startten in de basis, terwijl Henderson en Weghorst op de bank plaatsnamen. Dat was Kian Fitz-Jim niet gegund. De kleine middenvelder onderging zaterdag ook een laatste test, maar kwam daar niet doorheen.

Ajax speelde vanaf de aftrap in een veel te laag tempo om het Groningen echt lastig te maken. De openingstreffer halverwege de eerste helft kwam dan ook uit de lucht vallen en was het resultaat van een goede, snel lopende Ajax-aanval. Sutalo en Traoré zetten Branco van den Boomen aan het werk. Na diens snelle pass op Brian Brobbey werd de sterke spits voor de zoveelste keer bijna van zijn shirtje beroofd, maar scheidsrechter Allard Lindhout gaf goed voordeel en wachtte voor naar de stip te wijzen de afronding van ’Mister 1-0’ Klaassen af. De ras-Ajacied schoof de bal simpel onder Etienne Vaessen door (1-0).

Zelfs de stadionspeaker verwelkomde de treffer met de toevoeging dat die was aangetekend door ’Mister 1-0’ Klaassen. Door maar liefst 26 keer een competitieduel open te breken, heeft Klaassen zijn bijnaam verdiend. De keuze van technisch directeur Alex Kroes om de middenvelder terug te halen, lijkt goed uit te pakken.

Ajax leek daarna het duel snel te willen beslissen. Brobbey kopte even na de 1-0 op aangeven van Van den Boomen over en Vaessen hield de Groningers in de race. Klaassen bezorgde de bal met zijn borst bij Brobbey, die uithaalde maar de doelman redding zag brengen. Dat viel de tweede helft bijna alsnog, maar na weer een sterke actie werd hem oog-in-oog met Vaessen net de voet dwars gezet. Door slordig te zijn in de eindfase en geen afstand te nemen van FC Groningen, speelde de thuisclub met vuur. Coach Farioli deed daar vrolijk aan mee door Klaassen en Brobbey naar de kant te halen. Zonder aanspeelpunt Brobbey maakte Ajax het zichzelf behoorlijk lastig. Akpomkreeg net na zijn wissel nog wel de grootste kans, maar treuzelde veel te lang.

Ajax kan dit seizoen vertrouwen op een veel zekerdere defensie dan de afgelopen twee jaar. Maar op het gepruts van Josip Sutalo, die onder Farioli vele malen beter voor de dag komt dan vorig seizoen maar tegen de Groningers ondermaats speelde, had Remko Pasveer ook geen antwoord. Jorg Schreuders kreeg de bal voor het binnenwerken (1-1). Een minuut later kreeg Ajax een uitgelezen kans weer de leiding te nemen. Akpom werd in het strafschopgebied gevloerd door Thijmen Blokzijl. Vaessen hield echter de penalty van Van den Boomen knap.

Met breekijzer Weghorst ging Ajax alsnog op zoek naar de driepunter. En die kwam er dankzij een prachtige voorzet van Anton Gaaei en een knappe kopbal van Weghorst (2-1). De spits stelde even later ook Akpom in staat zijn doelpunt mee te pikken (3-1). Het leverde Ajax, met een wedstrijd minder, de vijfde plaats in de Eredivisie op.

Related posts