Ajax sleept met tien man gelijkspel uit het vuur in Europa League-duel tegen Slavia Praag

Ajax heeft een zwaarbevochten punt overgehouden aan het bezoek aan Slavia Praag (1-1). Het elftal van Francesco Farioli kwam via Branco van den Boomen vanaf de strafschopstip verdiend op voorsprong, maar mocht na de gelijkmaker van Tomas Chory en de rode kaart van Youri Baas van geluk spreken dat het bij 1-1 bleef. Hoewel het spel maar matig was, toonde Ajax zich in de slotfase wel een geweldig collectief.

Ajax kreeg, zonder groots te spelen, vanaf de aftrap de beste kansen. Brian Brobbey leek te profiteren van een verkeerde terugspeelbal, gebruikte zijn sterke lichaam goed, maar schoot de bal naast. Even later hield Slavia-keeper Antonin Kinsky na een mooie aanval via Mika Godts en Kenneth Taylor zijn verdediger Tomas Holes van een eigen doelpunt af.

In de zestiende minuut was het alsnog raak en dat mocht Ondrej Zmrzly zich aanrekenen. Hij verdedigde veel te laconiek, liet Christian Rasmussen binnendoor komen en tikte de Deense vervanger van Bertrand Traoré aan: strafschop. Branco van den Boomen toonde zich een echte leider door achter de bal te gaan staan en etaleerde vervolgens zijn goede traptechniek: 0-1.

Slavia probeerde vervolgens alles om de wedstrijd om te buigen waarbij ook het beinvloeden van scheidsrechter Treimanis niet achterwege bleef. Treimanis toonde zich aanvankelijk onverstoorbaar, was Ajax in zijn gele-kaartenbeleid goed gezind, maar werd gedurende het eerste bedrijf steeds gevoeliger voor het gefluit en geschreeuw. De gele kaart voor Jorrel Hato was daar het beste voorbeeld van.

In de spannende maar allesbehalve hoogstaande eerste helft was Mojmir Chytil het dichtst bij de 1-1, maar uit een vrije trap van Conrad Wallem schoot hij naast het doel van Remko Pasveer, die vlak voor rust een hard schot van Zmrzly onschadelijk maakte met zijn vuisten. Tegenslag voor Ajax kwam er alsnog, in de vorm van nog een geblesseerde middenvelder. Op aangeven van Brobbey ondernam Kristian Hlynsson een doelpoging, waarna de jonge IJslander een tik op zijn enkel kreeg en strompelend het veld verliet. Zijn vervanger Benjamin Tahirovic speelde dit seizoen nog geen minuut in Ajax 1 in en had sinds Jong Ajax-FC Dordrecht van maandag pas zijn eerste wedstrijd in de benen.

Brobbey had de avond voor Ajax op slag van rust stukken makkelijker kunnen maken. De spits deed behalve de afronding alles goed. Hij zette zijn directe tegenstander op basis van kracht en snelheid op onoverbrugbare achterstand, maar was oog-in-oog met Kinsky te onrustig en werkte de bal nu aan de andere kant van het doel naast.

Ajax mocht na rust in de 51ste minuut Pasveer bedanken. De keeper redde katachtig op de inzet van Simion Michez en hield Ajax daarmee op voorsprong. Met Chuba Akpom, Owen Wijndal en Anton Gaaei voor Brobbey, Godts en Rasmussen moesten nog 34 officiële minuten worden overleefd. De wissels leken niet uit luxe geboren, maar ook met het oog op FC Groningen-thuis en de al uitpuilende ziekenboeg te worden genomen. Slavia zette daar het alsnog inbrengen van de vaste krachten Chory, Matej Jurasek, El Hadji Malick Diouf, Lukas Provod en later ook nog Christos Zafeiris tegenover.

Bij spelhervattingen en uit vroege voorzetten was het alarmfase één bij Ajax. Het inbrengen van Chory sorteerde effect, want zes minuten nadat de boomlange spits inviel, kopte hij fraai de gelijkmaker binnen (1-1). Een tweede gele kaart en dus rode kaart voor Baas leek een loodzwaar kwartier in te leiden. Maar de eerste grote kans was voor Gaaei die Kinsky op zijn weg vond. Met de Italiaanse verdediger Daniele Rugani in de plaats van Taylor moest worden getracht een punt aan het bezoek aan Praag over te houden. Dat lukte met kunst- en vliegwerk en dus heeft Ajax 4 punten uit twee duels.

Slavia Praag – Ajax 1-1 (0-1)
18. Branco van den Boomen 0-1 (pen.)
67. Tomas Chory 1-1