Ajax zeer moeizaam langs hekkesluiter RKC

Na de klinkende zege op Besiktas (4-0) zei Francesco Farioli op zoek te zijn naar een vast hoog niveau. Dat werd in Brabant nog niet gevonden. Ajax worstelde vijf kwartier lang, leek op weg naar een blamage, maar werd gered door invaller Bertrand Traoré, waarna ook Mika Godts in de slotseconden nog toesloeg (0-2).

In het Mandemakers Stadion verraste Farioli weer eens met zijn opstelling. Van het succesmiddenveld tegen Besiktas bleef alleen Kenneth Taylor over en werden Jordan Henderson en Kian Fitz-Jim door Branco van den Boomen en Davy Klaassen vervangen. De opvallendste wijzigingen hadden echter voorin plaats. De donderdag sterk spelende Godts scoorde twee keer tegen de Turken, maar zat tegen RKC op de bank en hetzelfde gold voor Traoré die de tweede helft een plaag voor Besiktas was geweest.

Farioli geeft – met data als onderbouwing – aan dat sommige spelers nog niet klaar zijn voor drie wedstrijden in acht dagen. Maar het wil er bij de Italiaan maar niet in dat hij ook met zijn sterkste elftal kan starten en hij bij een (riante) voorsprong de spelers kan wisselen die dat nodig hebben. De vervangers van Godts en Traoré, de jonkies Jaydon Banel (19) en Christian Rasmussen (21), lieten zien vooralsnog Jong Ajax-materiaal te zijn. Met zijn opstelling gaf Farioli ongetwijfeld onbedoeld een signaal aan RKC af dat hij dacht het karwei ook met een aantal B-keuzes te kunnen klaren. Het liep eerder op bezoek bij NAC Breda catastrofaal af: 2-1.

Het lijkt raadzaam dat iemand binnen Ajax de trainer er eens op aanspreekt dat dit ’pokeren’ ongeplaatst is. Van de laatste negen uitduels voor het treffen met RKC Waalwijk won Ajax alleen bij PEC Zwolle en FC Volendam. In de laatste zeventien uitwedstrijden werd minimaal één tegentreffer geïncasseerd.

Ook tegen hekkesluiter RKC moest Farioli de boel repareren. Na 56 minuten vervingen Chuba Akpom en Godts spits Brobbey en rechtsbuiten Rasmussen, waardoor Godts aan zijn vertrouwde linkerkant ging spelen en Banel naar rechts verhuisde. Na 65 minuten losten Traoré en de uitblinker van donderdag Fitz-Jim de moegestreden Banel en Taylor af.

Dat Farioli, die de pech had dat hij niet over breekijzer Wout Weghorst kon beschikken, verkeerd was begonnen, bewezen Godts en Traoré direct. De speler uit Burkina Faso was in de 72e minuut dicht bij de 0-1, maar werd gestuit door RKC-doelman Jeroen Houwen. Van den Boomen schoot een vrije trap rakelings naast. Maar de in de 76e minuut kwam het vanuit Amsterdams perspectief alsnog goed. Klaassen vuurde de bal nog tegen de paal, maar in de rebound was Traoré meedogenloos (1-0). Met Henderson voor Klaassen werd de moeizame maar verdiende overwinning over de streep getrokken, die dankzij een hele late goal van Godts toch nog een klein beetje extra glans kreeg.

RKC Waalwijk – Ajax 0-2 (0-0)
76. Bertrand Traoré 0-1
90+4. Mika Godts 0-2

Opstelling RKC Waalwijk:
Houwen; Lelieveld, Van den Buijs, Van Gelderen, Familia-Castillo (51.Meijers); Oukili, Weidmann; Cleonise (46.Margaret), Van de Loo (80.Jakobsen), Lokesa (80.Ihattaren); Zawada.

Opstelling Ajax:
Pasveer; Rensch, Sutalo, Baas, Hato; Van den Boomen, Klaassen (84.Henderson), Taylor (65.Fitz-Jim); Rasmussen (56.Godts), Brobbey (56.Akpom), Banel (65.Traoré).

Related posts