Ontketend Ajax overrompelt Besiktas in Europa League: 4-0

Ajax is in de competitiefase van de Europa League uit de startblokken geschoten. De ijzersterk spelende ploeg van Francesco Farioli liet in eigen huis geen spaan heel van het kwalitatief sterk geachte, maar ontzettend tegenvallende Besiktas van Giovanni van Bronckhorst (4-0). Op de ruime overwinning viel niets af te dingen.

In de Johan Cruijff ArenA had Farioli zijn elftal op twee plaatsen gewijzigd ten opzichte van het competitieduel van zaterdag in Deventer tegen Go Ahead (1-1). Ajax speelde geconcentreerd, gaf de eerste helft zodoende niets weg en was aan de bal stukken zorgvuldiger dan in competitieverband. En als er wél balverlies werd geleden, schakelde het hoog druk zettende Ajax razendsnel om. Het overwicht resulteerde in een hand vol (halve) kansen, waarbij Ajax’ beste man Kian Fitz-Jim pech had dat de bal na zijn inzet tegen de paal belandde.

De beloning voor het goede Amsterdamse spel kwam na 31 minuten spelen alsnog. De thuisclub werd daarbij geholpen door Besiktas-keeper Mert Gunok die zowat iedere uittrap in de voetebn van een Ajacied speelde. Zo ook nu; de doelman plaatste een achterbal op Jordan Henderson, die geen Turkse speler in de buurt had, Mika Godts aan het werk zette en de alerte Fitz-Jim – na een voorzet van Kenneth Taylor – uiteindelijk zag binnenwerken. Bertrand Traoré was daar een fractie eerder net niet in geslaagd, maar de afvallende bal was een prooi voor Fitz-Jim (1-0).

De verdiende openingstreffer werd op de tribune met applaus van de niet speelgerechtigde Davy Klaassen en de geblesseerde Anton Gaaei begroet. Het tweetal zag dat naast de doelpuntenmaker ook de ten koste van Wout Weghorst en Ahmetcan Kaplan in de basis teruggekeerde Brian Brobbey en Youri Baas een goede indruk maakten.

Door zijn lichaam goed te gebruiken verschafte de loeisterke spits zijn maatje Taylor na vijf minuten al een riante mogelijkheid. De middenvelder had alleen voor Gunok echter meer tijd dan hij dacht en maakte de verkeerde keuze door naar de bal te glijden. Dat Baas – samen met Devyne Rensch, Josip Sutalo en Jorrel Hato – zijn zaakjes defensief goed voor elkaar had, bleek wel uit het feit dat een hard schot van Al Musrati (over) het enige wapenfeit van de ploeg van Van Bronckhorst was.

De Nederlandse trainer, die met de gedeelde tweede plaats in de Super Lig in de competitie uitstekend presteert, zakte gedurende het eerste bedrijf steeds dieper weg in zijn stoeltje. Gio overlegt in de Johan Cruijff ArenA – los van zijn wedstrijden als Oranje-speler – dramatische statistieken. Als clubspeler bracht hij zes keer een bezoek aan dat stadion en alleen in dienst van Arsenal verliet hij Amsterdam een keer met een punt. Als trainer scoorde hij nog slechter. Tot gisteren verloor hij alle zes duels. Ajax-Besiktas was nederlaag nummer zeven. Van Bronckhorst moet er inmiddels nachtmerries van krijgen. Zoals heel Besiktas inmiddels badend in het zweet wakker zal worden van Ajax.

Na de dubbele ontmoetingen in de seizoenen 1966/’67, 1993/’94 en 2021/’22 was het de zevende confrontatie tussen beide clubs en even zo vaak won Ajax. Daarmee is de club uit Istanbul in Europees verband nu de meest favoriete tegenstander van Ajax, dat de gasten in de tweede helft volledig onder de voet liep. In de zesde minuut bereikte Traoré met een bekeken pass Godts, die bekwaam afrondde (2-0).

Voordat Taylor het duel vier minuten later met een afstandsschot besliste (3-0), had de na rust ongrijpbare Traoré de genadeklap al kunnen uitdelen. De speler uit Burkina Faso vuurde de bal eerst tegen de paal en werd even later gestuit door Gunok. Terwijl het ’Gio, neem je rotzooi mee’ al vanaf de tribunes klonk, gooide Godts na een goede actie van invaller Christian Rasmussen nog wat extra zout in de wond (4-0).

Farioli benutte de wervelende show om naast Rasmussen ook Branco van den Boomen, Kristian Hlynsson, Wout Weghorst en Chuba Akpom speeltijd te gunnen. Traoré, Taylor, Fitz-Jim, Brobbey en Godts maakten plaats. Het bleef bij 4-0 waarmee Ajax prompt ook iets neerzette: Ajax is de eerste koploper in de nieuwe opzet van de Europa League competitie. Nu niet naast je schoenen gaan lopen de vorm vasthouden en ook in uitwedstrijden het laten zien. Te beginnen zondagmiddag uit tegen RKC Waalwijk.

Ajax – Besiktas 4-0 (1-0)
31. Kian Fitz-Jim 1-0
51. Mika Godts 2-0
55. Kenneth Taylor 3-0
73. Mika Godts 4-0

Opstelling Ajax:
Pasveer; Rensch, Sutalo, Baas, Hato; Henderson, Taylor (66.Van den Boomen), Fitz-Jim (66.Hlynsson); Traoré (71.Rasmussen), Brobbey (70.Weghorst), Godts (81.Akpom).

Opstelling Besiktas:
Günok; Svensson, Paulista, Uduokhai, Masuaku; Onana (64.Ndour), Al-Musrati (82.Ucan); Rashica (84.Keles), Fernandes, Rafa Silva (64.Kilicsoy); Hekimoglu (46.Immobile).

Related posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.