Klaassen redt punt voor zeer matig Ajax tegen Go Ahead

Niet Wout Weghorst, maar Davy Klaassen voorkwam Ajax’ tweede uitnederlaag in dit prille seizoen. De spits startte voor het eerst in de basis, maar kon geen potten breken tegen Go Ahead Eagles. Invaller Klaassen liet zijn ploeg na een 1-0 achterstand in Deventer met een rake kopbal ontsnappen aan een tweede nederlaag op rij na de eerdere nederlaag bij NAC: 1-1.

Voor het eerst sinds 6 mei 2018 verscheen Weghorst als basisspeler in de Eredivisie. Toen als speler van AZ thuis tegen PEC Zwolle nam hij afscheid van het Nederlandse clubvoetbal met een 6-0 overwinning en twee doelpunten. Zijn rentree ruim zes jaar later, nu in de basis van Ajax, was in Deventer. Woensdag in de Johan Cruijff ArenA had Weghorst nog genoegen moeten nemen met een invalbeurt tegen Fortuna Sittard, maar ditmaal gaf Ajax-trainer Francesco Farioli de voorkeur aan de duurste aankoop van de club afgelopen transferperiode. Brian Brobbey en Chuba Akpom begonnen op de bank. Eerstgenoemde was woensdag afwezig vanwege een blessure, maar de Brit zal best teleurgesteld zijn geweest. Hij gaf een assist en scoorde tegen Fortuna Sittard; het bleek onvoldoende voor een tweede basisplaats op een rij.

Om te zeggen dat het lek bij Ajax boven was na de 5-0 winst op Fortuna Sittard midweeks bleek al snel voorbarig. De eagles toonden geen enkel ontzag en gingen vol op de aanval. Weghorst kwam in het spel nauwelijks voor. Zijn medespelers wisten hem niet te vinden. Slechts eenmaal bij een vrije trap na een half uur spelen toen hij in een kluwen van spelers zijn hoofd tegen de bal zette. Hij kon onvoldoende richting geven en zag zijn inzet naast gaan.

Go Ahead Eagles maakte veel meer indruk dan Ajax, durfde Ajax af te jagen en kreeg voor rust enkele goede gelegenheden via Bobby Adeanye en spits Victor Evardsen. Echter het meest hachelijke moment voor de Ajacieden was bij een terugspeelbal van Josip Sutalo, die net voor de lijn kon worden weggewerkt door doelman Remko Pasveer. Het gevaar wat Ajax daartegenover stelde was een schot voorlangs van Devyne Rensch na een voorzet van Bertrand Traoré.

In de 64e minuut kregen de Deventenaren wel loon naar werken toen Jorrel Hato, opgejaagd door Edvardsen, de bal verspeelde. Uiteindelijk belandde de bal voor de voeten van Enric Llansana voor de 1-0. Een terechte voorsprong. De pret was echter van korte duur want vijf minuten later kopte Davy Klaassen een voorzet van Jordan Henderson achter Luca Plogmann: 1-1.

Klaassen was even daarvoor ingevallen samen met Owen Wijndal voor Kenneth Taylor en Ahmetcan Kaplan. Traoré was in de rust al achtergebleven voor Anton Gaaei. Maar wie Francescoli ook bracht – Christian Rasmussen verving Mika Godts – het leidde niet tot de eerste driepunter buiten Amsterdam.

Go Ahead Eagles – Ajax 1-1 (0-0)
1-0 Enric Llansana (64′)
1-1 Davy Klaassen (69′)

Opstelling Go Ahead Eagles:
Plogmann; Deijl, Nauber, Kramer, Adelgaard; Linthorst, Llansana; Adekanye, Breum, Antman (70. O. Edvardsen); V. Edvardsen.

Opstelling Ajax:
Pasveer; Rensch, Sutalo, Kaplan (61. Wijndal), Hato; Fitz-Jim, Henderson, Taylor (61. Klaassen); Traoré (46. Gaaei), Weghorst (70. Brobbey), Godts (80. Rasmussen).

Related posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.