Opstelling Ajax tegen Fortuna Sittard: 4-3-3 of 4-4-2? Volg de wedstrijd live via ons X kanaal en win!

Ajax speelt vanavond om 20:00uur pas de derde wedstrijd van dit Eredivisieseizoen, met dank aan de politie stakingen! In de eigen Johan Cruijff ArenA is Fortuna Sittard te gast. Volg de wedstrijd en de voorbeschouwing op ons eigen Twitter (X) account en/of laat je reacties achter onder dit bericht. Tevens kun je wederom bijgaande tekening winnen van Henk Veen voor degene die de juiste eindstand via X weet te voorspellen en ons beiden volgt op dit social media kanaal.

Het wordt de vijfentwintigste keer dat Ajax in Amsterdam tegen Fortuna Sittard speelt. Van de vierentwintig voorgaande ontmoetingen wist Ajax er liefst tweeëntwintig te winnen. Slechts een keer werd het gelijk in Amsterdam en één keer wist Fortuna de drie punten meenaar Limburg te nemen.

Martin van den Kerkhof is door de KNVB aangesteld als scheidsrechter voor dit duel. Hij wordt bijgestaan door assistenten Stefan de Groot en Franca Overtoom. Robin Hensgens is de vierde official en Sander van der Eijk is de VAR van dienst.

Speciaal shirt Fortuna
In tegenstelling tot de groen-gele combinatie zal Fortuna Sittard ook niet aantreden in het uitshirt. Voor de wedstrijd in Amsterdam is namelijk een nieuw tenue gemaakt dat stil staat bij het overlijden van Fernando Ricksen. De oud-speler kwam vijf jaar geleden te overlijden aan ALS en was een clubicoon van Fortuna Sittard. In het blauw, met het hoofd van Ricksen in het wapen van Fortuna, wil de club zo eer bewijzen aan de speler.

Het is nog de vraag of Ajax in een 4-3-3-systeem of in een 4-4-2-systeem zal spelen. Trainer Farioli benadrukte op de persconferentie meermaals dat hij het optimale uit zijn aanval wil halen en dat er geen tijd is om te ‘huilen’ over de huidige realiteit en beperkingen. Toch wordt verwacht dat Ajax ‘gewoon’4-3-3 gaat spelen.

Remko Pasveer verdedigt bij een 4-3-3 het doel van Ajax, terwijl de verdediging dan vermoedelijk bestaat uit Devyne Rensch, Josip Sutalo, Youri Baas en Jorrel Hato. Onder meer Dies Janse, die maandag nog negentig minuten meedeed bij Jong Ajax, en Anton Gaaei zouden het dan moeten doen met een reserverol. Op het middenveld ligt het niet direct voor de hand dat de teruggekeerde Davy Klaassen direct in de basis start. Jordan Henderson, Kian Fitz-Jim en Kenneth Taylor moeten de aanvallers van aanvoer voorzien. Farioli bevestigde dat Weghorst zou kunnen starten, maar net als bij Klaassen wordt ook hij niet vanaf de start verwacht. Mika Godts, Brobbey en Traoré.

Vermoedelijke opstelling Ajax (4-3-3): Pasveer; Rensch, Sutalo, Baas, Hato; Henderson, Taylor, Fitz-Jim; Traoré, Brobbey, Godts

Ajax in 4-4-2?
Farioli zei op de persconferentie van dinsdag dat Ajax ‘creatief’ moet zijn en ‘oplossingen moet bedenken’ bij het vervangen van Bergwijn. Hij sloot een 4-4-2-systeem, dus een systeem zonder echte linksbuiten, niet bij voorbaat uit. “Ik sluit niet uit dat we soms met twee spitsen gaan spelen, ook omdat we met Mika Godts slechts één linksbuiten hebben.”

Farioli zei verder dat Brobbey ‘in ieder geval zeker’ in de spits zal staan, waarmee hij de deur openliet voor een tweespitsensysteem. Mocht Ajax inderdaad in een 4-4-2-formatie verschijnen, dan lijken Branco van den Boomen en Chuba Akpom zich te mogen verheugen op een basisplek, ten koste van Bertrand Traoré en Mika Godts.

Vermoedelijke opstelling Ajax (4-4-2): Pasveer; Rensch, Sutalo, Baas, Hato; Fitz-Jim, Henderson, Van den Boomen, Taylor; Akpom, Brobbey.

Related posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.