Ajax met speels gemak langs Fortuna Sittard bij rentree Klaassen en debuut Weghorst

Fortuna Sittard is de beroerdste niet en legde Ajax geen strobreed in de weg nu Ajax de achtervolging heeft ingezet in de Eredivisie. Door een eenvoudige 5-0 overwinning steeg de ploeg van Francesco Farioli in zijn derde competitiewedstrijd liefst acht plaatsen van vijftien naar zeven, van het rechterrijtje naar het linkerrijtje.

Na 24 minuten stond er een 2-0 voorsprong op het scorebord door treffers van Kenneth Taylor (9e minuut) en Bertrand Traoré (24e minuut). In de tas waren de drie punten toen Rodrigo Guth vlak voor rust kon inrukken toen hij de doorbrekende Chuba Akpom neerhaalde. Akpom was de verrassende eerste keus van Ajax-trainer Farioli na het wegvallen ’s ochtends van de beoogde basisklant Brian Brobbey. Vanwege een ijsbeentje – spierkneuzing in het bovenbeen – opgelopen in de afsluitende training zat de international op de tribune.

Farioli gaf aan Akpom de voorkeur boven Wout Weghorst omdat hij de spits, die hem had geholpen de Europa League te bereiken, niet wilde laten vallen. De Italiaan kan Akpom (drie treffers in acht duels) nog hard nodig hebben in het drukke programma de komende maanden. Zie Brobbey, spelers kunnen zomaar wegvallen. Daarom zei Farioli voorafgaand aan het treffen met Fortuna Sittard dat drie spitsen voor hem geen probleem zijn, maar een luxe, een voordeel.

Hoewel het Akpom maar niet lukte om te scoren en hij aan de bal toch echt tekort komt, duurde het nog wel even alvorens Weghorst zijn debuut mocht maken. Eerst verving Daniele Ruggani de gespaarde Josip Sutalo in de rust en in de 59e minuut nadat Youri Baas 3-0 scoorde kwamen Branco van den Boomen en Davy Klaassen voor Jordan Henderson en Kian Fitz-Jim. De terugkeer van Klaassen zorgde op de tribune voor veel enthousiasme. Als een verloren zoon werd hij weer in de armen gesloten na een avontuur bij de Italiaanse kampioen Internazionale.

Weghorst kwam in de 65e minuut voor het eerst in het shirt van Ajax het veld op. Verrassenderwijs niet voor Akpom maar voor doelpuntenmaker Traoré. Weghorst nam de spitspositie in terwijl Akpom naar de flank verhuisde. Het was evenwel niet Klaassen of Weghorst, maar een verdediger die voor 4-0 zorgde tegen de tien Limburgers. Devyne Rensch, die openstaat voor een contractverlenging, reageerde heel alert toen doelman Mattijs Branderhorst een stap opzij zette omdat hij een voorzet verwachtte. Rensch schoof de bal zo in het lege doel. Maar het slotakkoord was uiteindelijk voor Akpom, die 5-0 voor zijn rekening nam in de 87e minuut en dit vierde als winnende treffer.

Uiteindelijk won Ajax de eerste competitiewedstrijd na een maand op kinderlijk eenvoudige wijze tegen Fortuna Sittard. Bij de volle buit in de resterende twee inhaalwedstrijden tegen Feyenoord op 30 oktober en FC Utrecht (nog te bepalen) zou Ajax zelfs naar plek drie opstomen. Alleen zijn er tot die tijd nog heel wat wedstrijden af te werken.  Zaterdag volgt het uitduel tegen Go Ahead Eagles.

Je zou zeggen dat Farioli en zijn spelers zich door de makkelijke overwinning op Fortuna geen zand in de ogen moeten laten strooien. Getuige het gebrekkige niveau van veel clubs in de Eredivisie en de overdaad aan routine in het elftal van Ajax ligt dat gevaar niet op de loer. Zelfs niet zonder de creativiteit van Steven Berghuis en de fysiek van Brobbey.

Related posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.