KNVB: ‘Uitspelen van de competitie in gevaar door politieacties’. Mogelijk ook acties in Champions League

Het competitieschema van de eredivisie begint flink in de war te raken door politieacties. “Als dit week in week uit zo doorgaat, dan komt het uitspelen van de competitie in gevaar”, laat een woordvoerder van de KNVB weten tegenover de NOS. De politiebonden die strijden voor een betere vroegpensioenregeling hebben aangekondigd dat ze onverminderd doorgaan met actievoeren. Alle wedstrijden in het Nederlandse voetbal blijven een mogelijk actiedoelwit, aldus een woordvoerder van Landelijk Actiecentrum Politieacties.

“We sluiten geen enkele voetbalwedstrijd uit. Niet alleen in de eredivisie, maar ook in de eerste divisie, het interlandvoetbal en de Champions League. We pikken wedstrijden uit die relevant zijn, waar politie-inzet wordt gevraagd. Maar het stoppen van een wedstrijd is niet ons doel. Als de minister vandaag nog de telefoon oppakt om onze onderhandelaars te bellen met een goed voorstel, dan zijn de acties morgen van de baan.” De bestuurlijke driehoek van Amsterdam (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie) besloot maandag om Ajax-FC Utrecht af te gelasten. Eerder werd ook al de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord afgelast. Ajax heeft pas twee eredivisieduels afgewerkt en koploper PSV na komend weekend vijf.

Voor het duel van Ajax tegen FC Utrecht wordt nog een datum gezocht. En zo makkelijk is dat nog niet, weet Will van Rhee. Hij was van 1993 tot en met 2005 actief bij de KNVB als manager veiligheidszaken en competitiezaken en later werkte hij op diverse WK’s bij de FIFA als veiligheidsadviseur. “Ik probeerde verplaatste wedstrijden vaak op te vangen in de winterperiode, maar dan krijg je ook te maken met het slechte weer.” Daarnaast spelen PSV, Feyenoord, Ajax, AZ en FC Twente dit seizoen doordeweeks niet zes maar liefst acht groepswedstrijden in de Champions en Europa League. De wedstrijden zonder publiek spelen, vindt Van Rhee geen optie. “Daar ben ik geen voorstander van. Dan pak je de grove zeis en dupeer je ook de 99 procent goedwillende supporters.”

Van Rhee: “Clubs investeren miljoenen aan veiligheid in de stadions, denk aan al die stewards. Maar buiten de stadions is het de verantwoordelijkheid van de politie, en vaak ontstaan de rellen daar. Het is een kleine groep hooligans die het verziekt. Ik ben ook 25 jaar commissaris van politie geweest. Mijn hart bloedt als ik zie dat ze stenen gooien naar agenten. Je moet ze beschouwen als criminele organisatie, want daar hebben ze alle elementen van. Ze hebben leiders en zijn gericht op het plegen van strafbare feiten. Breng die rotzakken maar in kaart.”

Tja, het is een lastig verhaal, aldus Van Rhee. “Je kunt moeilijk zeggen dat de politie niet mag staken. Maar je zou hopen dat ze ook naar andere mogelijkheden kijken, en niet het voetbal alleen. Gek is het ook weer niet. Niemand zou onder de indruk zijn als de politie een tentoonstelling van de duivensportvereniging platlegt. Om maar wat te noemen.”

Related posts