FIFA geeft definitief uitsluitsel: Sulemana mag níet naar Ajax: Deadline gemist

Ajax is er tóch niet in geslaagd om Kamaldeen Sulemana op tijd ingeschreven te krijgen en zodoende heeft de FIFA, na onderzoek, de transfer afgewezen, zo meldt De Telegraaf deze woensdgavond. Het papierwerk is klaarblijkelijk dus niet tijdig in orde gemaakt. Ajax vreesde al voor een dergelijk scenario. Achteraf kan worden gesteld dat de gesprekken over Bergwijn – mede door lange onenigheid over de betaalwijze – te stroperig verliepen en te laat (22.37 uur) werden afgerond. Daardoor werd de ogenschijnlijk eenvoudige huurdeal met koopoptie van Sulemana een race tegen de klok, die voor middernacht, dus binnen vijf kwartier, moest zijn gewonnen. Een hele opgave met een juridische afdeling die al jaren niet uitblinkt door snelheid, aldus De Telegraaf.

“Ajax heeft zojuist van de FIFA te horen gekregen dat de beoogde transfer niet is goedgekeurd. Dat is een teleurstelling, maar we hebben begrip voor de beslissing”, meldt Ajax in een verklaring tegenover de NOS. Ajax laat weten de beslissing van de FIFA te betreuren maar er wel begrip voor te hebben. Sulemana zou een jaar gehuurd worden, met een optie tot koop van ongeveer twintig miljoen euro. Door die deal gaat nu een streep. Technisch directeur Alex Kroes hield rekening met dit scenario, dat toch als een domper zal binnenkomen in de hoofdstad.

Het is allesbehalve ondenkbaar dat Ajax na het sluiten van de transfermarkt op zoek gaat naar transfervrije spelers om het gemis van Bergwijn op te vangen. Momenteel heeft Francesco Farioli – met een oerdruk wedstrijdschema in het verschiet – maar de beschikking over één echte linksbuiten, in de persoon van Mika Godts.

Kroes hintte in datzelfde interview met de clubkanalen al op de het idee van een transfervrije speler aantrekken, zeker als de deal met Sulemana in het water zou vallen. “En er zijn nog clubloze spelers, die soms met heel veel talent en kwaliteit op de een of andere manier nu toch niet onder contract staan bij een club”, zei hij. “Daar zijn wij nu toch ook naar aan het kijken, van: zit daar nog iemand voor ons bij. Ook indien het met Kamaldeen niet goed zou gaan, dat we dat geld dan kunnen besteden aan een ander. Maar als we niet de juiste persoon vinden, houden we het geld op zak en gaan we het doen met de huidige mannen die er zijn. Klaar.”

Sulemana is geen onbekende voor Ajax. De club aasde in 2021 ook al op de handtekening van de linksbuiten, maar zagen hem vervolgens voor vijftien miljoen euro een transfer naar Stade Rennes maken. Daar verdiende hij in anderhalf seizoen een nieuwe transfer voor zichzelf. Southampton betaalde in januari 2023 liefst 25 miljoen euro om Sulemana op te pikken in de Ligue

Bij the Saints wist de vleugelaanvaller vaker als invaller dan basisspeler nauwelijks te imponeren. In zijn eerste seizoen scoorde hij nog 3 keer in 18 officiële duels in de Premier League. Afgelopen seizoen degradeerde Southampton naar het Championship en wist Sulemana in 26 optredens het net niet eenmaal te vinden. Wel was hij driemaal de aangever op een doelpunt.

Het is dus maar echt de vraag of ajax echt iets gaat missen aan het mislopen van de nog niet fitte, van blessure herstellende aanvaller die al een jaar droog staat. Of dit een kwalitatieve vervanger van Bergwijn zou zijn geworden valt nog maar zeer te betwijfelen. Feit blijft wel dat er een vleugelaanvaller bij moet komen. Ajax verhuurde namelijk ook al Carlos Forbs aan Wolverhampton Wanderers. ‘Dat Kroes in de winterstop het geld heeft om alsnog te handelen is een minimale pleister op de wond’, concludeert De Telegraaf.

Zie ook eerdere berichten:
Wordt het SulemanJA of SulemaNEE? Ajax nog steeds in onzekerheid of transfer Sulemana groen licht krijgt
Ajax nog in onzekerheid over tijdig afronden transfer Sulemana; wachten op oordeel FIFA
Ajax meldt officieel vertrek van Bergwijn die ‘de nodige financiële ruimte geeft om een gewenste vervanger binnen te halen’

Related posts