Ajax nog in onzekerheid over tijdig afronden transfer Sulemana; wachten op oordeel FIFA

Vlak voor het sluiten van de Nederlandse transferwindow maakte Ajax het vertrek van Steven Bergwijn naar Ittihad Club officieel bekend. De 26-jarige aanvaller maakte op de valreep een overgang naar Saudi-Arabië. Als vervanger zette Ajax zijn zinnen op Kamaldeen Sulemana van Southampton, maar van witte rook is op het moment nog geen sprake. Waar Ajax de transfer van Bergwijn naar Ittihad Club al wereldkundig maakte, is de komst van Sulemana nog niet via de officiële kanalen naar buiten gebracht. “Ajax verwacht morgen duidelijkheid over Sulemana. Documenten op de valreep ingediend, nu wachten op bevestiging”, aldus Voetbal International-journalist Tim van Duijn afgelopen nacht om 1.11 uur.

Mike Verweij van De Telegraaf, schreef rond dat tijdstip eveneens dat Ajax weliswaar net op tijd de documenten voor de huur van Sulemana heeft ingeleverd, maar dat het nu wachten is op bevestiging. “Ajax deponeerde alle documenten volgens betrokkenen ’op de valreep’, was ervan overtuigd alle stukken op tijd te hebben ingeleverd, maar kreeg daar van maar geen bevestiging van de FIFA”, schrijft de clubwatcher namens de ochtendkrant.“ De bevestiging werd dan in de ochtend verwacht door Ajax. “Maar toen ook in de ochtenduren het groene licht uitbleef, begon men hem te knijpen”, aldus Verweij. ” Het lijkt erop dat Ajax alle documenten op tijd in het systeem heeft ingevoerd, maar dat de verwerking aan FIFA-zijde na de deadline plaatshad. Daarom is het wachten op het oordeel of Ajax de deadline net wel of net niet heeft gehaald, dus of de huurdeal van Sulemana wel of niet doorgaat. Mochten de seinen op rood gaan, dan heeft Ajax zich sportief gezien lelijk in de voet geschoten”, zo besluit Verweij.

Ajax heeft in de deal voor Sulemana met Southampton een optie tot koop ter waarde van twintig miljoen euro bedongen. De 22-jarige aanvaller mocht in de laatste dagen van de transferwindow nog vertrekken bij Southampton, waar hij dit seizoen nog geen minuut speelde vanwege een blessure die de buitenspeler eind juli al opliep in een oefenwedstrijd met Oxford United.

Sulemana is geen onbekende voor de Amsterdammers. Ajax aasde in 2021 ook al op de handtekening van de linksbuiten, maar zagen hem vervolgens voor vijftien miljoen euro een transfer naar Stade Rennes maken. Daar verdiende hij in anderhalf seizoen een nieuwe transfer voor zichzelf. Southampton betaalde in januari 2023 liefst 25 miljoen euro om Sulemana op te pikken in de Ligue 1.

Bij the Saints wist de vleugelaanvaller vaker als invaller dan basisspeler nauwelijks te imponeren. In zijn eerste seizoen scoorde hij nog 3 keer in 18 officiële duels in de Premier League. Afgelopen seizoen degradeerde Southampton naar het Championship en wist Sulemana in 26 optredens het net niet eenmaal te vinden. Wel was hij driemaal de aangever op een doelpunt.

Ajax lijkt dus niet alleen een momenteel nog niet fitte, van blessure herstellende aanvaller binnen gehaald te hebben maar ook nog een die al een jaar droog staat. Of dit als een kwalitatieve vervanger van Bergwijn mag worden gezien, valt dan ook zeer te betwijfelen.

Related posts