BREAKING NEWS: Bergwijn verruilt Ajax definitief voor Ittihad Club; Ajax heeft opvolger Sulemana ook definitief binnen

Steven Bergwijn is niet veel langer Ajacied. De aanvaller heeft op de valreep van de transferwindow zijn transfer naar Ittihad Club, die al in de lucht hing, afgerond, zo meldt Fabrizio Romano middels zijn kenmerkende leus ‘here we go’. Ajax ontvang een vast bedrag van twintig miljoen euro, plus vijf miljoen aan bonussen. Een klein deel van het te ontvangen bedrag, waarvan de hoogte wordt bevestigd door Mike Verweij van De Telegraaf, herinvesteert Ajax vrijwel onmiddellijk. Ajax versterkt zich namelijk met Kamaldeen Sulemana, zo meldt diezelfde Romano.

Sulemana wordt voor een onbekende huursom geleend van Southampton. Waarschijnlijk neemt Ajax het salaris van de Ghanees van zo’n 2,5 miljoen euro gedeeltelijk of geheel over. Bovendien heeft Ajax in de deal voor Bergwijns vervanger een optie tot koop bedongen, al moet Ajax wel flink in de buidel tasten als ze de buitenspeler definitief over willen nemen; zo’n 20 miljoen euro.

Sulemana is geen vreemde voor Ajax. In 2021 was de club dichtbij de komst van de Ghanees die toen nog speelde in denemarken bij FC Nordsjaelland. Er was al een akkoord over de transfersom van ongeveer 16 miljoen en het was alleen nog wachten op een medische keuring. De Ghanees kreeg toch bedenkingen. Sulemana kreeg geen garantie op een basisplaats bij Ajax en vertrok toen naar Stade Rennes. waar hij zijn handtekening zette onder een verbintenis voor de duur van vijf seizoenen. Gedurende anderhalf jaar fungeerde hij in Frankrijk voornamelijk als invaller. In 47 wedstrijden wist hij slechts 6 keer te scoren, waarna Southampton, op dat moment hekkensluiter in de Premier League, hem voor circa vijfentwintig miljoen euro overnam. Sulemana tekende tot medio 2027 in Engeland. In 18 premier League wedstrijden scoorde hij twee keer. Na een half seizoen degradeerde hij met zijn club naar het Championship waar hij afgelopen seizoen 23 wedstrijden speelde maar geen bal in het net wist te krijgen. Waarom hij dan nog 20 miljoen waard is is een raadsel, waarom Ajax hem eigenlijk gehaald heeft ook.

Bergwijn kiest zelf voor een avontuur in de Saudi Pro League. Bij Ittihad wordt hij teamgenoot van onder meer Karim Benzema en N’Golo Kanté. Wie zich nog afvraagt wat hij in godsnaam gaat doen in de woestijn: Hij gaat in de zandbak in drie jaar tijd maar liefst 27(!) miljoen euro verdienen, zo meldt De Telegraaf.

Een transfer van Bergwijn hing al de gehele transferzomer in de lucht. Ajax wilde graag van zijn inmiddels voormalig aanvoerder af, daar zijn vertrek het broodnodige geld in het laatje kon brengen. Jammerlijk genoeg Ajax maakte Bergwijn de overstap naar de oliestaat pas op Deadline Day. Hierdoor kon technisch directeur Alex Kroes lange tijd geen geld investeren in de selectie.

Ajax wist deze zomer drie spelers aan te trekken. Bertrand Traoré, Daniele Rugani en Wout Weghorst werden door Kroes aan de selectie toegevoegd. Het zit nog wel altijd in de maag met Owen Wijndal en Benjamin Taherovic. Bieden mochten vertrekken maar geen enkele club werd tot nu toe echt concreet.

Related posts