Ajax na ruime winst op Jagiellonia Bialystok naar hoofdtoernooi Europa League

Ajax heeft door een (tweede) klinkende zege op Jagiellonia Bialystok (3-0) zich geplaatst voor het hoofdtoernooi van de Europa League. Plaatsing voor de Europa League was financieel bittere noodzaak. De winst op de Polen in de play-off levert 4,31 miljoen euro startpremie en ongeveer 8 miljoen euro aan waardepijler op. Omdat Ajax in de nieuwe opzet van de Europa League normaal gesproken vier keer een vol eigen huis heeft, incasseert financieel directeur Susan Lenderink ook nog eens 6 miljoen euro aan recettes en in totaal dus gegarandeerd ruim 18 miljoen euro. Een overwinning levert 450 duizend euro op, een gelijkspel 150 duizend euro. En dan is er nog de ranking-premie, een bedrag van 75 duizend euro per positie in de eindrangschikking. De winnaar krijgt dus 2,7 miljoen euro en plaats 36 levert slechts 75 duizend euro op.

Aan zulke zwakke tegenstanders als Jagiellonia Bialystok zal Ajax vrijdag bij de loting niet worden gekoppeld. Toch is het te makkelijk om de eenvoudige plaatsing alleen aan de geringe tegenstand van Vojvodina, Panathinaikos en Jagiellonia Bialystok op te hangen. Tegen de Polen bleek opnieuw dat Ajax stappen in de goede richting zet. Verdedigend gaven de spelers van Farioli nauwelijks iets weg en de thuisclub kreeg kans op kans.

Het eerste echt luide gejuich steeg echter op toen Ajax-aanwinst Wout Weghorst op de grote schermen werd getoond. Daarna had Ajax veel mogelijkheden om op voorsprong te komen, maar pas vlak voor rust brak de sterk spelende Kian Fitz-Jim de ban (1-0).

In het tweede bedrijf drukten Kenneth Taylor en Brian Brobbey het grote krachtsverschil in meer treffers uit (3-0), waarna Farioli de jeugdige Jorthy Mokio en routinier Daniele Rugani hun Ajax-debuut gunde. De enige smet op de wedstrijd was het nieuws dat Steven Berghuis ongeveer vier weken aan de kant staat met een blessure. Ajax mist daardoor een ervaren creatieve middenvelder (nummer 10) die waarschijnlijk vanwege de zwakke financiële positie ook niet meer ingevuld gaat worden deze transferperiode.

Related posts