Doorgaan Feyenoord – Ajax aanstaande zondag onzeker: politie kondigt opnieuw actie aan

Het is maar de vraag of de Klassieker tussen Feyenoord en Ajax zondag doorgang kan vinden, zo meldt De Telegraaf deze ochtend. De politiebonden hebben namelijk aangekondigd actie te gaan voeren voor een beter vroegpensioen. Daardoor is er geen politie aanwezig bij de wedstrijd in De Kuip. De uiteindelijke beslissing hierover ligt bij de zogenaamde driehoek, bestaande uit de burgemeester, het Openbaar Ministerie en de politie.

„Wij hebben nog niet vernomen dat de wedstrijd zondag definitief niet kan doorgaan”, laat een woordvoerder van Feyenoord weten aan De Telegraaf. „Politiemensen zijn voor deze wedstrijd de hele dag niet beschikbaar en gaan zich verzamelen voor een speciale vakbondsbijeenkomst op afstand van de Rotterdamse Kuip”, zegt woordvoerder Maarten Brink van de vier gezamenlijke politiebonden.

De altijd beladen wedstrijd tussen de aartsrivalen vereist elke keer een enorme veiligheidsoperatie, zelfs al is het uitpubliek, in dit geval de Ajacieden, al jaren niet welkom in De Kuip. Een heikel punt is de aankomst van de spelersbus van Ajax. De Rotterdamse politie moet elk jaar de trukendoos openen om de bussen uit Amsterdam veilig het stadion binnen te loodsen en te voorkomen dat Feyenoordhooligans deze belagen.

De acties van de vier politiebonden verharden zich omdat zij nog steeds geen reactie hebben gekregen van de regering over een nieuwe Regeling Vervroegd Uittreden (RVU). In de afgelopen twee weken legden agenten al bij vier andere voetbalwedstrijden het werk neer om naar vakbondsbijeenkomsten te gaan.

Een belangrijk verschil is met De Klassieker is dat de politie zich bij deze eerdere wedstrijden een uur voor aanvang, tijdens het duel, en een uur na afloop niet beschikbaar stelde. Die acties verliepen probleemloos, mede omdat het geen risicowedstrijden waren. „Wij verzwaren wederom de actie om die extra kracht bij te zetten door nu de hele dag van de wedstrijd niet aanwezig te zijn. Als dit niet tot reacties van het kabinet leidt, gaan deze acties het weekend erna onverminderd door”, waarschuwt Brink. De politiebonden roepen de betrokken burgemeesters, KNVB- en clubbestuurders op hun bijdrage te leveren door de oproep om stappen te zetten om het vroegpensioen voor politiemedewerkers mogelijk te maken te ondersteunen en uit te dragen.

 

Related posts