Ajax boekt, mede door hattrick Akpom, ruime zege op Jagiellonia Bialystok

Ajax heeft op bezoek bij Jagiellonia Bialystok de deur wagenwijd open gezet naar de groepsfase van de Europa League. Het sterk spelende elftal van Francesco Farioli walste over de kampioen van Polen heen en had zelfs nóg ruimer kunnen winnen (1-4). Donderdag wordt in de eigen Johan Cruijff ArenA normaal gesproken de klus definitief geklaard.

Farioli voerde zeven wijzigingen ten opzichte van de blamage bij NAC Breda door. Al moet dat wel in het juiste perspectief worden geplaatst, omdat er in vergelijking met het Europese treffen van vorige week met Panathinaikos maar één andere speler (Mika Godts) in de basisopstelling verscheen. De absentie van de geblesseerde Kian Fitz-Jim zorgde er echter wel voor dat drie posities door een andere speler werden ingevuld: een aanvallende middenveldpositie (Berghuis), de linksbuitenplaats (Godts) en de rechtsbuitenplek (Carlos Forbs).

Het was de thuisclub die al na vijf minuten de leiding nam. En dat moest Ajax zichzelf aanrekenen, omdat er bij de eerste corner tegen meerdere spelers stonden te slapen en Adrian Dieguez van dichtbij kon binnenkoppen (1-0). Ajax’ beste man Steven Berghuis bediende kort daarna Chuba Akpom, die knap doeltreffend uithaalde (1-1). Technisch directeur Alex Kroes zal die gelijkmaker om twee redenen met gejuich hebben begroet. Allereerst omdat Ajax binnen vijf minuten de onnodig opgelopen schade repareerde, maar ook omdat de beelden van de fraaie treffer misschien toch nog clubs over de streep trekken de Engelsman in de slotdagen van de transfermarkt te kopen. Ajax is op zoek naar geld om de in de startblokken staande Wout Weghorst binnen te halen.

Na de 1-1 kreeg Ajax de totale controle. Door hoog druk te zetten, voortdurende beweging, opofferingsloopjes, vloeiende aanvallen en bij balverlies als horzels op de huid van de tegenstander te zitten, kwam het zeer zwakke Jagiellonia Bialystok er nóg beroerder uit te zien. De bal drie keer naar dezelfde kleur spelen, was te veel gevraagd. De 1-2 na 27 minuten was de terechte beloning voor het grote overwicht van de gasten, die de sterk spelende Godts een voorzet van Devyne Rensch tegen de touwen zagen koppen.

Halverwege de wedstrijd had het Europa League-ticket al binnen moeten zijn, maar Godts, Berghuis en Jorrel Hato hielpen mooie kansen om zeep. Hetzelfde gold voor Forbs die aan het begin van het tweede bedrijf door invaller Aurelien Nguiamba van scoren werd afgehouden zonder dat die het zelf wist. Akpom bepaalde het verschil dikverdiend alsnog op twee, nadat keeper Slawemir Abramowicz een schot van Taylor slecht had verwerkt (1-3). Vanaf de penaltystip voltooide Akpom zijn hattrick (1-4). Godts miste even later de tweede strafschop. Het kon de Amsterdamse pret niet drukken.

Gezien het enorme krachtsverschil en de riante uitgangspositie mag de return donderdag vanzelfsprekend geen probleem opleveren. Daarmee zou de eerste missie van Farioli – plaatsing voor de Europa League die Ajax miljoenen euro’s meer oplevert dan de Conference League – zijn geslaagd.

Related posts