Ajax in blessuretijd onderuit tegen NAC

Na de Europese nederlaag tegen Panathinaikos (0-1) zonder gevolgen heeft Ajaxin de Eredivisie de eerste averij opgelopen. Ajax blameerde zich in de tweede speelronde op bezoek bijhet strijdende NAC Breda (2-1) dat in de extra tijd via aanvoerder Jan van den Bergh toesloeg: 1-2.

Fariolo koos er in Breda opnieuw voor zijn elftal flink door elkaar te husselen ten opzichte van de na de krankzinnige strafschoppenreeks gewonnen wedstrijd tegen Panathinaikos. Hij wijzigde hij zijn basisformatie op maar liefst acht(!) plaatsen. Alleen Remko Pasveer, Josip Sutalo en Jorrel Hato waren er opnieuw vanaf de aftrap bij. Anton Gaaei en Dies Janse completeerden de achterhoede, terwijl de middenlinie (Branco van den Boomen, Sivert Mannsverk en Kristian Hlynsson) en aanval (Bertrand Traoré, Brian Brobbey en Mika Godts) drie andere namen herbergden.

In het sfeervolle Rat Verlegh-stadion was het eerste bedrijf slaapverwekkend. De tactiek van het (nog) kwaliteitsarme NAC Breda was er met vijf verdedigers en een box op het middenveld logischerwijs op gericht om het spel van Ajax te ontregelen. Dat lukte, want behoudens een grote kans voor Brian Brobbey in de derde minuut wisten de gasten helemaal niks af te dwingen.

|De tweede helft was nog maar een paar minuten oud of Ajax leek zich nog verder in de problemen te hebben gewerkt. NAC Breda-aanvoerder Jan van den Bergh kopte de bal uit een vrije trap binnen, maar hij deed dat nét in buitenspelpositie. En dus kon Farioli zijn reparatiewerkzaamheden tot zijn opluchting bij 0-0 verrichten.

Hlynsson, Van den Boomen en Traoré werden naar de kant gehaald en vervangen door Kian Fitz-Jim, Taylor en Berghuis. Uitgerekend Taylor leidde de 1-0 van Matthew Garbett in. Lang kon de thuisclub daar echter niet van genieten, want vijf minuten later was het alweer gelijk. Berghuis etaleerde zijn uitstekende traptechniek en Hato kopte de bal knap binnen (1-1), waarbij de linksback ervan profiteerde dat NAC Breda er bij de corner tegen voor koos niemand bij de palen te posteren.

Met Chuba Akpom voor de – volgens plan – een uur gebruikte Brobbey gingen de gasten op jacht naar de broodnodige zege. En een kwartier voor tijd loste Bergwijn linksbuiten Godts af. Gaaei beproefde zijn geluk, maar vuurde net naast. In de slotfase wankelde NAC Breda, maar een tweede treffer van Van den Bergh, die weer nadrukkelijk door VAR Pol van Boekel werd bekeken, bleef wel staan (2-1).

Related posts