Sterk gewijzigd Ajax in seizoen opening nipt langs SC Heerenveen

Francesco Farioli heeft ook zijn vierde officiële duel als trainer van Ajax in winst omgezet. In de openingswedstrijd thuis tegen SC Heerenveen werd het een nipte 1-0 overwinning. Het doelpunt viel in de eerste helft en werd gemaakt door Kristian Hlynsson. 

Farioli hield – met het oog op de Europa League-voorrondewedstrijd tegen Panathinaikos van donderdag – zes vaste krachten van de laatste weken aan de kant en hield ook de later ingestroomde Brian Brobbey en Bertrand Traoré op de bank. Daarmee nam hij een behoorlijk risico. Behalve dat dit voor de gasten als doping zou werken, lag het gevaar op de loer dat hij na een uur spelen bij een gelijke stand of een achterstand reparatiewerkzaamheden zou moeten verrichten en de wedstrijd niet meer zou kunnen omdraaien. Waarom startte hij niet gewoon met zijn beste spelers om – als de stand dat zou toelaten – gedurende de wedstrijd sterkhouders te sparen?

Maar winnende coaches hebben altijd gelijk en daarom verdient Farioli ook nu weer het voordeel van de twijfel, want hoewel het spel voor rust ondermaats was, er na 31 minuten voor het eerst een fatsoenlijke aanval op de mat werd gelegd, ging de thuisclub in de rust alsnog onder gejuich naar de kleedkamer. Linksback Dies Janse (18), die zijn officiële debuut maakte, zette vlak voor het verstrijken van de officiële speeltijd goed door en bezorgde de bal bij Branco van den Boomen, die op zijn beurt Mika Godts aan het werk zette. De buitenspeler behield het overzicht en liet Kristian Hlynsson van dichtbij de 1-0 aantekenen. Zes minuten daarvoor had Daniel Karlsbakk dé kans op de 0-1 om zeep geholpen. De matige spits van Heerenveen was Remko Pasveer voorbij, maar vuurde vanuit een moeilijke hoek voorlangs.

Overigens leek Ajax na een kwartier een makkelijk middagje te gaan beleven. De prima leidende Bas Nijhuis gaf een rode kaart aan Pawel Bochniewicz na een overtreding op Godts, maar VAR Jeroen Manschot adviseerde terecht dat geel volstond. Daardoor bleef het elf-tegen-elf en bleef Ajax-Heerenveen een wedstrijd.

Na 57 minuten – en een grote kans voor Van den Boomen – moest Farioli alsnog Carlos Forbs, Traoré en Kenneth Taylor brengen om de voorsprong uit te bouwen of in elk geval over de streep te trekken. Daar bleken later ook Jordan Henderson en Brobbey voor nodig.

Het is voor Farioli te hopen dat technisch directeur Alex Kroes er snel in slaagt een aantal overbodige spelers te slijten, waardoor er gerichte versterkingen kunnen volgen. De spelers van Ajax zijn zichtbaar fitter dan afgelopen jaar en ofschoon het spel slordig was, lijkt er sprake van een duidelijk plan. Maar het duel met Heerenveen maakte duidelijk dat een kwaliteitsinjectie geen overbodige luxe is.

Ajax – sc Heerenveen 1-0 (1-0)
45. Kristian Hlynsson 1-0

Opstelling Ajax:
Pasveer; Gaaei, Šutalo, Baas, Janse; Mannsverk, Van den Boomen (Taylor 58′), Hlynsson (Brobbey 81′); Berghuis (Forbs 58′), Akpom (Traoré 58′), Godts.

Opstelling sc Heerenveen:
Van der Hart; Hall (Braude 70′), Kersten, Bochniewicz, Köhlert; Brouwers, Van Ee (Smans 80′), Olsson; Al-Saed (Rallis 80′), Karlsbakk (Nicolaescu 46′), Sebaoui (Trenskow 62′).

Related posts