‘Farioli speelde door zijn vreemde keuzes met vuur tegen Vojvodina’

Franscesco Farioli speelde gisteravond met vuur, zo concludeert Ajax-watcher Mike Verweij van De Telegraaf. Verweij is allerminst te spreken over de keuze van Farioli om de nog niet compleet fitte Brobbey en Bergwijn buiten de selectie te houden. “De trainer van Ajax speelde met vuur door te denken dat hij het varkentje Vojvodina ook zonder Brian Brobbey en Steven Bergwijn wel even zou wassen. Dat lukte echter pas na 85 minuten lang billenknijpen”, concludeert de journalist van De Telegraaf.

“Wie Ajax in de eerste helft tegen Vojvodina vooral in aanvallend opzicht zag aanmodderen, besefte welk risico de onervaren Farioli had genomen”, doelt Verweij op de keuze om de Nederlandse EK-gangers te sparen. “De te lange vakantie van het tweetal kan niet anders dan als onderschatting van FK Vojvodina en als overschatting van de eigen voorwaartsen worden uitgelegd.”

Verweij begrijpt bovendien maar weinig van de opstelling die de Italiaanse oefenmeester op papier zette. “Het was een raadsel waarom de alsmaar over starters en finishers ratelende Farioli niet gewoon met zijn sterkst beschikbare elftal begon. Traoré, Berghuis, Mika Godts, Kristian Hlynsson en Branco van den Boomen zaten op de bank, maar hadden natuurlijk niet misstaan in de basis.”

“Het is een beslissing. Ik wilde de spelers die in de eerste wedstrijd tegen Vojvodina startten laten staan”, aldus Farioli bij Ziggo Sport. “We moeten ook bij het einde van de wedstrijd nog ervaring op het veld hebben staan en spelers die het momentum van de wedstrijd aanvoelen. Dat is de reden voor dit besluit.” Brian Brobbey en Steven Bergwijn keerden deze week pas terug in training bij Ajax en zijn nog niet wedstrjidfit. “Het is hun goed recht om na het seizoen met daarna een EK vrije dagen op te nemen”, aldus Farioli. “Ze hebben de dagen opgenomen die in het contract staan. Het is voor mij geen thema.”

Farioli benadrukt na afloop van de wedstrijd tegen FK Vojvodina vooral de positieve punten. “Ik ben heel blij voor de jongens dat we door zijn. Ik denk dat het over twee wedstrijden gezien ook verdiend was. We zijn op de goede weg. Er zijn heel dingen die beter kunnen, dat is duidelijk. We werken aan automatismen, zodat dingen vloeiend gaan verlopen, bijvoorbeeld in de communicatie tussen spelers onderling.”, aldus de trainer van Ajax na afloop bij Ziggo Sport.

Farioli ziet al verbetering ten opzichte van de heenwedstrijd in de Johan Cruijff ArenA. “In de vorige wedstrijd hadden we moeite met het drukzetten, maar vandaag hebben we vaak de bal veroverd op de helft van de tegenstander. Vaker dan twaalf keer in de final third (het laatste deel van het veld, red.).”

Ajax komt in de derde voorronde uit tegen Panathinaikos, dat met 0-4 won van het Bulgaarse Botev Plovdiv. “Er is geen tijd om achterover te leunen”, zegt Farioli. “Volgende week spelen we alweer in Griekenland tegen een sterke tegenstander. We gaan ons er goed op voorbereiden.”

Related posts