Ajax verslaat FC Volendam: 2-0

Ajax heeft donderdagavond de beschamende laatste plaats in de competitie verlaten door FC Volendam met 2-0 te verslaan. Onder Van ’t Schip moest Ajax in de dichte Johan Cruijff Arena de eerste overwinning sinds 24 augustus (Ludogorets-uit, 1-4) zien te boeken en daarmee een streep zetten onder een aantal dramatische reeksen. 

John van ’t Schip kwam met een grote verrassing in de basisopstelling van zijn ploeg. Ar’jany Martha maakte nog geen enkele minuut in het eerste en was tot vorig seizoen rechtsbuiten, maar stond in zijn basisdebuut tegen FC Volendam op de linksbackpositie. Veel verdedigende werk hoefde de de 20-jarige echter niet te verrichten, want de Ajacieden waren vanaf het eerste fluitsignaal dominant. Steven Berghuis kreeg een uitgelezen mogelijkheid om de score al snel te openen, maar zijn poging vloog langs het doel van de bezoekers. In het verloop van de eerste helft kreeg Berghuis nog meer mogelijkheden maar stond zijn vizier niet op scherp. In de tweede helft begon Ajax opnieuw fel. Berghuis bezorgde de bal bij de loeisterke Brian Brobbey, die op zijn beurt Bergwijn bediende. De aanvoerder had de eerste helft nog pech gehad met een schot op de lat, maar vuurde de bal nu snoeihard achter Mio Backhaus (1-0). FC Volendam werd nauwelijks gevaarlijk. Maar even na de openingstreffer liep Robert Mühren alleen op het doel van Ajax af, na een mislukte kopbal van Branco van den Boomen. Doelman Diant Ramaj voorkwam dat de spits van Volendam scoorde. Berghuis was daarna dicht bij de 2-0 maar zijn gekrulde schot had een beter lot verdiend dan net naast te zeilen. De tweede treffer kwam er alsnog. Invaller Chuba Akpom ’schouderde’ de bal even daarvoor nog op de lat, maar kopte uit de corner die volgde raak: 2-0. Daardoor was de eerste missie van Van ’t Schip geslaagd en staat Ajax weer boven de degradatiestreep.

Ajax – FC Volendam 2-0 (0-0)
’57 Bergwijn 1-0
’89 Akpom 2-0

Scheidsrechter: Van den Kerkhof
Toeschouwers: 54,177
Gele kaarten: Twigt (FC Volendam)

Opstelling Ajax: Ramaj; Gaaei, Šutalo, Hato, Martha (Salah-Eddine 64′); Van den Boomen, Taylor (Vos 78′), Hlynsson (Godts 85′); Berghuis, Brobbey (Akpom 78′), Bergwijn

Opstelling FC Volendam: Backhaus; Payne (Douiri 63′), Benamar, Flint, Cox; Twigt (Van de Wiel 90′), Mirani; Ould-Chikh (Kuol 78′), De Haan (Zeefuik 63′), Johnson; Mühren (Booth 78′)

Related posts