FC Utrecht duwt Ajax nog dieper in crisis: 4-3

Het gaat van kwaad tot erger met Ajax. De zo diep gezonken topclub is ook kopje ondergegaan in de beladen degradatiekraker tegen FC Utrecht, dat door een zwaarbevochten en uiterst spectaculaire 4-3 zege de laatste plek heeft verlaten en over Ajax heen naar positie zestien is gesprongen. Ajax is op zijn beurt nog een plekje gezakt naar positie zeventien. Een unieke positie in deze fase van het seizoen, die nooit eerder is vertoond. De klap is enorm hard aangekomen bij Ajax, dat zich na rust nog zo knap terugknokte van een 2-0 achterstand naar 2-3 voorsprong, maar uiteindelijk door een goal van Oscar Fraulo in blessuretijd toch met lege handen achterbleef en nu vier competitieduels op rij heeft verloren.

Het was een onvervalst spektakelstuk in de Galgenwaard. De wedstrijd knalde alle kanten op en de emoties gierden door het stadion, waar het publiek zich goed gedroeg. Een enkel bekertje viel op het veld, maar de warmlopende Mark van der Maarel en Ajax-doelman Jay Gorter verdonkeremaanden gauw de beker, voordat de arbitrage de wedstrijd kon stilleggen. In de slotfase ging het toch nog tweemaal mis. Vlak voor tijd kwam er opnieuw een beker op het veld, waarna de wedstrijd wel tien minuten werd onderbroken. En na de 4-3 van Fraulo werd er bij het juichen opnieuw wat gegooid en werd er kort onderbroken.

Het was een duel waarbij de spanning er vol op stond en dat was zichtbaar aan het spel. Er ging nogal wat mis aan beide kanten en meerdere spelers durfden weinig initiatief te tonen. Waar Ajax aanvankelijk wat meer het overwicht had in de Galgenwaard, daar werd FC Utrecht in de loop van de eerste helft de ploeg, die het spel domineerde. Beide trainers hadden hun elftallen flink in de mixer gegooid. Ajax-trainer Maurice Steijn had vijf nieuwe basisspelers aangewezen in vergelijking met het duel met AZ. Josip Sutalo, Benjamin Tahirovic, Borna Sosa, Anton Gaaei en Kristian Hlynsson mochten het nu vanaf het begin laten zien.

Op een ideaal moment, vlak voor rust, nam FC Utrecht de leiding. Ryan Flamingo, ditmaal spelend als controlerende middenvelder, nam de afvallende bal rand zestien op de pantoffel en verraste doelman Gorter. Op het moment dat FC Utrecht meteen na rust er 2-0 van maakte door Van der Hoorn ging het FC Utrecht-publiek er eens goed voor zitten. De kopbal van Van der Hoorn werd nog wel door Gorter uit het doel geslagen, maar dat gebeurde vanachter de doellijn. FC Utrecht rekende zich al een beetje rijk, maar dat was buiten de veerkracht van Ajax gerekend, want op het dieptepunt rechtte het team van trainer Maurice Steijn de rug.

Hoofdrollen waren daarbij weggelegd voor linksback Sosa en de jonge IJslander Hlynsson. Tweemaal kwam Sosa goed door aan de linkerkant en tweemaal legde hij de bal panklaar voor de middenvelder. Door de twee treffers had Ajax in een tijdsbestek van drie minuten de stand gelijkgetrokken en Ajax ging erop en erover. De bal ging op de stip na een overtreding van Novoa op Brian Brobbey en Steven Bergwijn benutte het buitenkansje koel (2-3).

Alle seinen stonden op groen voor de eerste competitiezege van Ajax sinds 12 augustus (!) en het thuispubliek begon te morren en ontrolde protest-spandoeken op de tribune. Ajax kon de weelde van een voorsprong echter niet aan en FC Utrecht kwam weer langszij, via de net ingevallen Jens Toornstra. Ajax zag er bij die goal defensief op zijn zachtst gezegd ‘niet goed uit’.

Na de gelijkmaker ontrolde zich een nerveuze slotfase, waarin beide ploegen kansen op de winst kregen én weggaven. De grootste kans was voor FC Utrecht-invaller Isac Lidberg, die alleen op het Ajax-doel afging en de bal niet voorbij de ingevallen Ajax-doelman Diant Ramaj kreeg. Ramaj was in het veld gekomen, nadat Gorter in de tweede helft geblesseerd uitviel. Omdat er na de gemiste kans van Lidberg opnieuw een beker op het veld kwam en die niet meer kon worden weggemoffeld, werd de wedstrijd met nog maar een paar minuten op de klok tien minuten onderbroken.

Na de hervatting bleek FC Utrecht de fitste ploeg en profiteerde de thuisploeg van de defensieve chaos bij Ajax. Fraulo werd vrijgespeeld en zorgde met zijn eerste goal  voor een vreugde-explosie in de Galgenwaard vanwege de tweede zege van het seizoen, ook nog eens op aartsrivaal Ajax: 4-3.

FC Utrecht – Ajax 4-3 (1-0)
45. Ryan Flamingo 1-0
48. Mike van der Hoorn 2-0
53. Kristian Hlynsson 2-1
55. Kristian Hlynsson 2-2
65. Steven Bergwijn 2-3 (pen.)
71. Jens Toornstra 3-3
91. Oscar Fraulo 4-3