Matchfixing komt ook in Nederland op beperkte schaal voor. Het beïnvloeden van en het gokken op wedstrijden mag echter niet als structureel en wijdverbreid worden beschouwd, stellen onderzoekers in het rapport Matchfixing in Nederland.
Van de Nederlandse sporters en scheidsrechters die deelnamen aan het onderzoek, denkt 27 procent dat matchfixing zich in de eigen omgeving heeft voorgedaan. Acht procent kent iemand die is benaderd om de uitkomst van een wedstrijd te beïnvloeden. Vier procent heeft daar zelf mee te maken gehad, blijkt uit de enquête die de makers hebben laten uitvoeren in het voetbal, tennis, de draf- en rensport, boksen en basketbal. Tevens zegt twintig procent van de deelnemers aan het onderzoek spelers te kennen die gokjes wagen op eigen wedstrijden.
De KNVB heeft positief gereageerd op de voorstellen die zijn voortgekomen uit het onderzoek. In het rapport opperen hoogleraren Toine Spapens (Universiteit van Tilburg), Marjan Olfers (Vrije Universiteit) en accountantsbureau Ernst & Young dat er een operationeel platform dient te worden gevormd, waarin onder andere het Openbaar Ministerie en de politie plaatsnemen. Op die manier kan matchfixing volgens de onderzoekers beter worden gesignaleerd.
Tekst: NuSport