There are no ads, please add some


Column: ‘Heb geen foto, Willem’

Zo af en toe vallen momenten op hun plek en sta je ineens samen een bak koffie te drinken met je idool van weleer. Ergens op een druilerige zondagmiddag vond ik op de zolder van mijn ouderlijk huis in een stoffige doos mijn plakboeken terug van Ajax. Het was iets wat gelijk mijn aandacht trok en al bladerend droomde ik weg en ging terug naar de tijd waarin ik Ajax heel anders beleefde als hedendaags.

Foto’s uit Het Parool, een krant uit Amsterdam waar mijn vader trouw een abonnement op had, kwamen weer tevoorschijn. De Meer, het Olympisch Stadion, de 8-2 in de Klassieker. Alles had ik toentertijd verzameld en netjes ingeplakt. Er verschenen ook spelerskaarten voorzien van een handtekening want als klein jochie stuurde je vroeger een brief naar Ajax met de vraag of jouw idool bereid was om zo’n kaart te sturen. Elke dag volgde je de postbode totdat je die envelop met jouw naam erop aantrof en trots als een pauw was.

Kees Zwamborn, Gerald Vanenburg, Jan Molby, waren ineens weer mijn idolen op die druilerige zondagmiddag. Al bladerend kwam ik ook wat krabbels tegen zonder foto. Marco van Basten liet bijvoorbeeld weten: ‘Beste Henk, ik heb nog geen foto maar stuur hem als ik hem wel heb, groetjes Marco. Een paar weken later ontving ik inderdaad de foto van Marco, gehuld in het shirt met oude logo en TDK fier op de borst.

In het tweede plakboek wat ik ook aantrof zat eenzelfde brief maar dan van Willem Kieft. Ook hier de tekst ‘Heb geen foto, Willem’ De weken daarna hield ik uiteraard de postbode weer nauwlettend in de gaten maar er kwam schijnbaar geen kaart van Willem, althans ik trof hem niet aan in mijn plakboek. De zoldertrap aflopend, met uiteraard de plakboeken onder mijn arm, kreeg ik een app met het verzoek of ik bereid was om op een VIP Night foto’s te komen maken van de gehele avond. Ik antwoordde al snel met ja en stopte mijn telefoon weer weg om mijn moeder te laten zien wat voor kostbaars ik had gevonden op zolder. Een week later las ik dat ook Willem Kieft aanwezig zou zijn op die avond en gelijk gingen mijn gedachten terug naar mijn plakboeken, want eigenlijk ontbrak er nog een foto van mijn idolen uit de vroegere jaren.

Op de bewuste avond trof ik Willem, we dronken samen een bak koffie aan de bar en uiteindelijk liet ik hem de foto zien van het stukje papier wat hij mij in zijn gloriejaren had opgestuurd. Zijn reactie was voor mij een teken, want toen hij het bekeek zag ik iets in de blik van zijn ogen. Hij sloeg een arm om mijn schouder sprak de woorden ‘topper’ en gevolgd door ‘we worden ouder’. Natuurlijk kwam er die avond een vraag of Willem een hekel aan Ajax heeft gekregen, maar uiteindelijk kon ik mij wel vinden in zijn antwoord. We hebben als supporter allemaal af en toe een hekel aan Ajax en roepen dat ook, zo zijn we als Amsterdammers, daar is Willem geen uitzondering in. Op het slot van de avond stonden we even naast elkaar te pissen en liet ik al het gezeik van mij afvallen. Willem vertrok in zijn auto weer richting Amsterdam en reed vlak langs de zolder, iets wat ik later pas besefte.Ik volgde in de stromende regen op mijn fiets met mijn camera goed opgeborgen in de fietstas, want tenslotte was mijn plakboek na jaren compleet.

Henk Ajax Fanzone.nl


Gerelateerde posts

63 reacties

  1. KBouter

   Ben daar mee eens, alhoewel Kieft bijna altijd negatief over Ajax is en louter positief over psv.

   Zal een hoop gebeurd zijn vroeger tussen hem en Ajax.

   1. Charka53

    Wat hij ook doet of zegt , iedereen heeft zijn mening of hij heeft het teveel over Ajax dan is hij weer negatief tegenover een ander of andersom dat is nu eenmaal als je over alles wat voetbal betreft een mening moet hebben.

    1. Litmanen

     Nostalgie, we worden inderdaad ouder. En wij kunnen met recht zeggen: zo mooi als toen wordt het niet meer.

     1. afcadeluxe

      goed gezegd,litmanen,vind ik ook😉,denk nog vaak terug aan tijden waar ik zondagsmiddag in de auto van pa zat om via de middengolf langs de lijn te luisteren

     2. afcadeluxe

      leuk stukje,henk,zit nu zelf al een half uur jeugdherinneringen over ajax op te halen in mn hoofd😊😊😊,grappig als je erover nadenkt hoe en wat je allemaal beleefd heb

 1. De seijs

  Leuke anekdote Henk. Zou het beslist niet erg vinden als er meer van dit soort verhalen hier op het forum verschijnen. (sorry alvast Widi dat ik als 2e reageert en onder je sta)

 2. BobbyHaarms

  Heerlijk stukje, en o zo herkenbaar dit! Ook ik schreef in mijn jeugd zulke brieven naar o.a Cruijff, Kieft, Lerby, Olsen, Schoenaker, Vanenburg en Piet Schrijvers. De beleving was vroeger idd heel anders. Misschien mede daardoor kijk ik tegenwoordig met weemoed naar ons enige echte oude logo en de foto’s van De Meer..

 3. JohnDoe77

  Goed geschreven verhaal en Kieft is een topper! Eerlijk in zijn analyses, geen glijer maar af en toe wat direct… top!

 4. KBouter

  Mooi verhaal, en waarom?

  Omdat we ons daar allemaal in herkennen als jochie, je kamer vol hing met posters van je idool of idolen, vaantjes en van alles spaarde je.

  Waar je als jochie standaard elke avond te laat thuis kwam en je je moeder niet “hoorde” roepen omdat je met je vriendjes nog ff dat trucje van Johan of en andere “held” na wou spelen.

  En elke avond weer op je donder krijgen omdat je weer thuiskwam met groene grasvlekken in je nieuwe schone broek, die je moeder er bijna niet uit kreeg in de was.

  Mooie onbevangen tijden was dat, zou het zo over doen ..alleen de keuze van ” held” zal iets lastiger worden!

 5. Indojood

  Mooi verhaal en o zo herkenbaar. Wat Kieft betreft en dat geldt voor iedereen eigenlijk. Ik kan me niet druk maken om meningen, alleen die van Johan nam ik serieus.

   1. Indojood

    Moeilijk, hè, om te raden welke Johan, mijn bijdragen hier een beetje kennende. Ik typte ook nog eens in de verleden tijd.

     1. Indojood

      Weet ik. Maar als hij in die hoedanigheid domme dingen roept, niet goed nadenkt of reacties niet goed leest, dan ben ik niet te beroerd om dit te benoemen en te benadrukken. Echter, tegenwoordig doe ik dit slechts zeer incidenteel, anders blijf je bezig. 😉

     2. Indojood

      Ja, ik heb lang geleden al geconcludeerd dat het een domme lul is. Hopeloos geval.

     1. Widi

      Seijs je bent echt heel vervelend nu. Als een Ajacied het over Johan heeft, weet iedereen van ons over wie dat gaat. Als het Indojood is die het over Johan heeft, is het eens te meer duidelijk.

     2. De seijs

      Niet dus! En we hadden nog een hele grote Johan. Ging ook naar Barcelona. NEESKENS . Dus gewoon duidelijk zijn , is alleen maar beter.

     3. Indojood

      Kijk Widi, de seijs bevestigt wederom mijn conclusie dat hij een domme lul is. Even analyseren.

      Een normaal persoon zou vragen: “Welke Johan bedoel je, Indojood?”

      In de context van Ajax en haar supporters zou dat nog steeds een onbenullige vraag zijn omdat je terecht aangeeft dat een Ajacied altijd Cruijff bedoelt als hij het over Johan heeft maar het gaat hier ook om de manier van communiceren. Echter, de seijs concludeert met zijn beperkte hersencapaciteit dat het om Johan Derksen moet gaan. Interessant. De seijs doet hier een aanname en vraagt niet aan mij of ik mijn reactie wil verduidelijken.

      Realiserend dat hij er faliekant naast zit, probeert hij de boel te redden door te eisen dat ik duidelijk moet zijn (nu opeens wel) en te refereren aan Johan Neeskens, een groot speler maar niet bekend als analyst met een mening en een platform om deze te uiten. Hij heeft hier niets mee van doen.

      Hij had het zichzelf makkelijk kunnen maken door iets te zeggen in de trant van: “Oh, ik dacht dat je Derksen bedoelde met de naam Johan.”

      Ter zelfbescherming kan de seijs maar beter niet meer reageren als reacties hem niet duidelijk zijn. Maar ik ben het met je eens dat hij reacties wil uitlokken en likes wil scoren dus hij zal blijven reageren, ook als dat betekent dat hij domme dingen typt. 😉

     4. De seijs

      Kijk indooo dat jij hier op Door gaat zegt eigenlijk al genoeg over jou. Je ziet hier dat ik gelijk heb dat je niet duidelijk bent over een Johan. Noem voortaan man en paard en iedereen snapt wat jij bedoelt. Dan hoef je hier niet te konten draaien. En jezelf op een kinderachtige manier te verontschuldigen. Wees eens een echte Hollandse kerel!

     5. In memory of Johan en Piet (AjaxBarcelona)

      99,9% van de forumleden kan Indojood perfect volgen. 0,1% niet en dat deel wil perse gelijk krijgen. Bizar en debiel gedrag. Nou de Seijs, kom maar op naar mij toe met je commentaar. Scoor je weer wat likes meteen. Tandjes wat een dombo ben je toch.

     6. De seijs

      😂😂😂😂 Hee ZWARTE. …… Piet (die bedoel je toch😂😂😂😂😂) kwartje gevallen??😂😂😂 Jezus dat een ander je voor moest zijn!

     7. In memory of Johan en Piet (AjaxBarcelona)

      Sommige mensen doen ook weleens wat anders dan kijken naar het forum. Moet je ook eens doen, verrijkt je wereld misschien iets.

     8. De seijs

      😂😂 ik doe niet anders , maar dat snap jij niet. Maar je moest ook weer mee doen met de boel opruien.👍👍💃

     9. In memory of Johan en Piet (AjaxBarcelona)

      Jij zit op een dak met je telefoon. Anders zou je het niet constant hebben over een zwarte piet en volgens mij heb jij vandaag hier behoorlijk lopen zeiken als ik dat zo lees. Mijn duit (duid?) in het zakje is slechts bescheiden (beschijden?). Oh ja, je loopt likes achter bij je eigen reacties. Slaap ze weer he.

     10. KBouter

      Seijs….voordat Indo Johan typte….wist ik al wie hij bedoelde.

      Zal ook ongetwijfeld met intelligente te maken hebben en een beetje interesse tonen in iemand, zonder alleen maar te trollen.

     11. Indojood

      Inderdaad, het is geen hogere wiskunde maar je hebt er altijd één bij die niet al te slim is.

     12. In memory of Johan en Piet (AjaxBarcelona)

      Inmiddels weet ik ook op zeker nr. 2 en vrij zeker nr. 3. Zitten we toch al bijna op zo’n 2%.

     13. De seijs

      Kbouter ik lees indooo nooit! Dusss. Heb jij daar wel eens aan gedacht! Wat hij schrijft hier lees ik 99,9 % nooit ! Wat hij schrijft is 9 van de 10 gelogen vind ik. Dus lezen we hem niet! Dus die eene keer dat ik hem wel lees moet hij maar duidelijk zijn. Zo iedereen weer op de hoogte. Zijn we daar ook weet vanaf.

     14. In memory of Johan en Piet (AjaxBarcelona)

      Lezen we? hem niet? Wie zijn we? Overigens wel fijn dat ik dus wel altijd de waarheid spreek volgens jou en mij dus voor 99,9% wel leest. Dus beste mensen: De Seijs is te dom om uit zijn ogen te kijken, een racist, lid van de kkk en dat is de waarheid en niet gelogen. Zo iedereen weer op de hoogte. Zijn we daar ook weer vanaf.

     15. Widi

      Seijs je bewering dat je Indojood nooit leest, is ongeloofwaardig. Je draait jezelf steeds verder in je kluwen van leugens.

     16. KBouter

      En weer een paar keer gereageerd, zoals hij, graag wil.

      Wees wijzer en stop eerder met reageren op sommige gasten, dat scheelt een hoop typ werk en frustraties.

     17. Indojood

      Maar dat is toch één van de dingen die dit forum zo leuk maken. Wat sommigen hier af en toe uitkramen, vind het wel humor.

     18. In memory of Johan en Piet (AjaxBarcelona)

      Lekker beetje spelen met woorden ipv met een voetbal.

     19. Indojood

      Derksen is tegenwoordige tijd als het meningen en analyses gaat. Wel goed lezen, de seijs. Snap dat het allemaal niet meevalt maar ik ga hier niet in Jip en Janneke taal typen.

     20. De seijs

      En toch heet de man Johan en Derksen. Gewoon duidelijk zijn. Is echt niet moeilijk.

 6. -buitenkantje rechts-

  Ja mooi! Vooral die foto van Marco in dat oude TDK shirt.. Had ik ook op mijn kamer.

 7. Jimmy1971

  Ik woonde als jochie in Betondorp , dan gingen we in de pauze of na school spelerskaarten halen …
  De mooiste tijd , en spelers waren veel benaarderbaar , die vonden dat prachtig al die kleine jochies !

 8. FrankiC

  Ik woonde in een Brabants dorp (15 km van Eindhoven) en was als enige op de lagere school voor Ajax. De rest was voor PSV. Werd ook niet dank afgenomen door mijn vader. Ik kon mijn voorliefde aardig staande vanwege de Europa Cup I winsten in 1971 op Panatinaikos, in 1972 op Inter (nb in De Kuip) en 1973 op Juve. Ik mocht opblijven (10-12 jaar). 10 Nederlanders tegen 11 Grieken/10 Italianen (2x) Jaren lang nagenoeg hetzelfde elftal. Nee, das war einmal.

 9. Widi

  Je bent aardig terechtgekomen met zo’n achtergrond. Is voor weinigen weggelegd😂

   1. FrankiC

    Op wat onderlinge vetes na, over wie Johan is en de achterstelling van Brabant, zie je maar dat verhalen uit de oude doos, mits leuk uiteraard, het erg goed doen Henk.

    Iedereen was weer even een kind.

    1. In memory of Johan en Piet (AjaxBarcelona)

     En sommigen blijven altijd kinds als ik het hier zo lees 😂😂😂. Persoonlijk dacht is dat Indojood mijn buurman bedoelde. Een heel wijs man met de naam …. Johan 😂

 10. EugAjax

  Off topic na mooie (kinder)verhalen uit oude doos, nu even tussenstand van de nieuwe jeugd: Real Madrid – Ajax 1-1 zojuist gelijkmaker gemaakt door ……Noa Lang. Wat een treffer. Nog iig 20 min

   1. EugAjax

    2-1 gebleven balen..niet alles gezien maar wat ik gezien heb was het een mooie levendige wedstrijd en na gelijkmaker leek Ajax door te drukken tot de blackout van De Wit met twee handen naar de bal. Zonde jongens, maar alle complimenten. We hebben flink kunnen genieten vsn jullie in Europa.

Reageren is niet mogelijk.