Ludieke reactie Cruijff: Opleidingsaanbod voor kritische journalisten

1125cruijff1

Een opmerkelijke reactie van Johan Cruijff in zijn wekelijkse column op het kritische artikel dat afgelopen zaterdag in de Volkskrant verscheen (zie bericht), waarin gesuggereerd werd dat hij in financieel opzicht profiteert van de ‘mislukte’ revolutie bij Ajax. Cruijff biedt de schrijvers van het verhaal een opleiding aan.

In het artikel werd gemeld dat Cruijff erop aandrong dat Ajax-medewerkers een master zouden volgen aan het Cruyff Institute. Cruijff zou nu graag zien dat de journalisten naar zijn opleidingsinstituut komen. “Dan begrijpen ze beter wat ik bedoel. Bovendien zou het ze ook als onderzoeker goed uitkomen en dat is niet hatelijk bedoeld”, aldus Cruijff in zijn column in De Telegraaf.

Cruijff laat weten dat hij het onzin vindt dat hij persoonlijk gewin heeft bij wat hij voor Ajax doet. “Ik zou er financieel belang bij hebben dat er op zesduizend leerlingen 32 van Ajax een masteropleiding hebben gevolgd? Het klopt dat ik de club heb geadviseerd om dat te doen, maar puur met de bedoeling dat ze als trainer of coach meer kennis vergaren.”

Bron: De Telegraaf

Related posts

30 Comments

    1. Litmanen

      Ja, hij zou zelf eens een certificaat kunnen gaan halen. Wel een hoge school naar jezelf laten noemen, daar ook financieel beter van worden ( op zich niks op tegen) , maar….. JC heeft zelf nog niet een diploma van de middelbare school, sterker, zelfs zijn trainersdiploma kreeg hij cadeau.

      Niks dan respect voor Cruijff, maar hier maakt hij zich belachelijk.

      1. Toppertje

        Wie zegt dat Cruijff financieel beter wordt van van zijn school? Kennen we de statuten? Weten we de jaarcijfers? Volgens mij niet. Dus wel erg makkelijk om je te laten leiden door berichten zonder jezelf de vraag te stellen of deze berichtgeving wel neutraal is. Maar deze bestuurlijke chaos is natuurlijk wel beschamend en iedereen mag zich dat aantrekken. Met name de rvc die hier in zou moeten grijpen.

      2. zaadstengeltje

        In welke wereld leef jij joh. Alsof een papiertje je slim maakt. Ik vrees dat jij het levende voorbeeld bent dat dat dus niet zo is.

  1. WezepAFCA

    Laat hem Ajax eerst maar is advies geven om die ling de laan uit te sturen. Wat een zak hooi is dat zeg.

    1. FdB=Ajax

      Ten eerste, je weet dat Ling op aandringen van Cruijff binnen is gehaald?
      Ten tweede, wat doet Ling verkeerd?

    1. AFCA my World

      Helemaal niet juist,hij bied Heitinga een contract voor een jaar aan om te kijken of hij nog wat toevoegt of niet, daarna volgt misschien een beter contract als hij voldoet, de laatste seizoenen heeft hij banken en tribunes warm gehouden dus dat is logisch,helemaal in de trant van JC !

  2. Litmanen

    FdB staat voor Frank de Boer? Dan zou ik maar eens goed nadenken over wat je schrijft. De Boer kan helemaal niks met zijn selectie als het aan Ling ligt. Dat doet Ling verkeerd! Eerst Sigi verkopen voor 3.5 miljoen voordat we verder kunnen. Zijn we van plan opnieuw de top te bereiken of gaan we voor 200 miljoen op de bank?

    Als je het hier niet mee eens bent zou ik mijn nickname maar veranderen….

    1. FdB=Ajax

      Je moet niet zomaar alles aannemen wat er op internet staat. “Ajax zou 3,5 miljoen willen voor de aanvaller.” Zoiets moet je niet zomaar aannemen, mij persoonlijk lijkt dat ook veel te veel.
      Los daarvan is Milik nummer één voor de spitspositie en dat is gewoon een geweldige spits en een groot talent. Het is dus helemaal niet verstandig om een ervaren spits voor een dik salaris binnen te halen, terwijl je Zivkovic en Sigthorsson nog op de bank hebt zitten.

      1. Litmanen

        Je hebt gelijk, met de huidige versterkingen ( incl Heitinga) zijn we sterk genoeg. Maar tot nog toe blijkt alles waar wat in de krant en op internet verschijnt. Het gaat ook niet om het bedrag maar om het idee dat Ling beslist ( lees Cruijff).

  3. Litmanen

    Je bent geen Toppertje hoor. Cruijff wil journalisten die de financiële administratie van de Cruijff school in handen heeft een opleiding geven. Hoezo ze weten niet of hij er beter van wordt? Ze weten tot op het dubbeltje nauwkeurig wat Cruijff verdient en hoeveel Ajaxmedewerkers vplicht naarlingen school zijn gestuurd.

    De RVC is machteloos sinds Ling binnen is gestapt als “adviseur/allesbeslisser” . Van Duijvenbode zou de technische man binnen de RVC moeten zijn, maar die doet precies wat Ling zegt.

    De berichtgeving hoeft niet neutraal te zijn als de berichtgeving klopt. En de heren van de Volkskrant gaan echt geen juridisch gevecht met Cruijff uitlokken als ze niks hebben.

    1. Toppertje

      Heb in het artikel van de Volkskrant niets kunnen lezen dat in de afgelopen jaren al geschreven is. In het artikel staat helemaal niet dat ze fin. administratie van de school in handen hebben. Er staat dat ze met 15 mensen in en rondom Ajax gesproken hebben en dat ze interne documenten hebben gezien. Welke documenten dit zijn en of het documenten van de school of van Ajax zijn wordt niet duidelijk. Misschien dat jij een andere bron hebt waaruit blijkt dat het om documenten uit de financiële administratie gaat van Ajax of de school maar mijn reactie baseer ik op het kritisch lezen van wat er beschikbaar is. Hierbij pleit ik zeker niet Cruijff vrij van wat er nu gaande is.

  4. superjood_96

    Ik ben helemaal klaar met die cruijff eerder een geld hart dan een ajax hart… En een rat is het zeker afsluiten bij die 010’ers

    1. AFCA my World

      Wat een hufter ben jij zeg !!! Heeft ontzettend veel voor Ajax betekend en doet dat nog steeds, afsluiten bij 010 was omdat Ajax hem GEEN contract aanbood,daarna bij Ajax als trainer de EC 2 binnengehaald ! Dus wat lul je nou, rot aub op als je HEM niet mag !

  5. BobbyHaarms

    Ik dacht dat we met z’n allen achter de lijn Cruijff zouden staan? Onder de forumbezoekers bestaat nu al meer verdeeldheid dan bij onze club lijkt wel.

    1. Moosie

      dat valt wel mee hoor er zijn een paar klootzakken die onrust stoken en totaal geen verstand van Ajax hebben maar dat zie je bij elke grote club miesgassers heb je overal.

      1. AjaxBarcelona

        Jammere is dat de echte supporters meestal geen reactie geven op een forum. Meer dan 70% op een forum bestaat uit stemmingmakers en zeikerds. En ja, ik vind dat ik bij de goede 30% zit.

  6. BobbyHaarms

    AFCA my world helemaal mee eens! Als je de achtergrond van Cruijff’s vertrek toendertijd naar 010 niet weet zeg dan liever niks.

    1. Toppertje

      Eens. Maar dergelijke reacties komen zeer waarschijnlijk van supporters die toen nog niet geboren waren.

  7. Litmanen

    De omgeving van Cruijff denkt aan een lek. Dat zegt mij genoeg. Als er wat te lekken valt dan klopt er dus iets niet. Bovendien gaat het om een fik K gedeelte van de boekhouding.

    1. Toppertje

      Beste Litmanen, de termen “flink gedeelte” en “boekhouding” worden in het artikel niet genoemd. Als je alle documenten binnen een bedrijf als boekhouding beschouwd dan kunnen ze een deel hiervan inderdaad hebben. Al is dan nog steeds niet duidelijk of dit nu de boekhouding van Ajax, De Cruijff school of van een ander deel van het zakelijk belang van Cruijff is. Wat wel duidelijk is, is dat jij er een dubbele moraal op nahoudt. Het zegt jou namelijk genoeg dat de omgeving van Cruijff aan een lek denkt. Dat er medewerkers bij Ajax aan de Volkskrant lekken zegt je blijkbaar niets of heb je hebt er geen probleem mee. Nog even over het artikel in de VK. Als je deze leest staat er dat het plan verkocht is aan Chivas en dat uit het verslag van Cruijffs bedrijf valt op te maken dat hier mogelijk 5,2 miljoen mee gemoeid is geweest. Een transactie die dus volledig buiten Ajax staat. Blijft over de cursus voor de medewerkers van Ajax. Waar hebben we het over? Stemmingmakerij pur sang.

  8. -buitenkantje rechts-

    Ik vind het wel een mooie reactie.. Typisch Cruijff..onverwacht en onnavolgbaar worden de journalisten zo buiten spel gezet.. Cruijff zou geld verdiend hebben aan Ajax? Dat is slechts minimaal en er is een dienst voor geleverd.. Dus geen profiteren. Je zou ook kunnen stellen dat Ajax geld verdiend heeft aan Cruijff. Het plan Cruijff heeft er voor gezorgd dat Ajax zoals in voorgaande reacties vaak aangehaald meer dan € 100 miljoen op de bank heeft.. Je zou zelfs kunnen stellen dat de Volkskrant geld verdiend aan Cruijff door het volledige artikel achter een ‘betaalmuur’ te zetten..

    1. Litmanen

      Fijn die 100 miljoen, fijn dat Overmars en vdSar niks meer te vertellen hebben. Fijn dat F de Boer afhankelijk is wat Ling en Cruijff op de achtergrond beslissen en fijn dat Cruijff denkt dat hij het “jeugdplan” uitgevonden heeft. Blijft het feit dat hij mensen “opleid” terwijl hij zelf alleen lagere school heeft gehad en daar ook nog eens geld aan verdient. En ik verzin het niet want hij geeft het zelf allemaal toe.
      En voor de goede orde, ik weet heus wel dat hij leerkrachten in huis haalt om les te geven.
      Cruijff was de beste voetballer van de wereld, maar we hoeven daarom niet slaafs achter hem aan te hobbelen.

  9. -buitenkantje rechts-

    Cruijff heeft altijd zich betrokken gevoeld bij jeugd en het opleiden en begeleiden van jeugd. In de jaren 80 al zond de KRO de serie Cruijff & Co uit. De serie bestond uit acht afleveringen van ieder een half uur. Het idee voor de serie kwam van Cruijff zelf. Naast de voetballessen van Johan Cruijff was er ook aandacht voor zijn Jeugdplan Nederland en kwamen maatschappelijke onderwerpen aan bod.

    Na zijn trainerscarrière richtte hij het Johan Cruyff institute (Cruyff internationaal en merknaam)op waaronder het Johan Cruyff College (MBO) en Johan Cruyff University (HBO). De Johan Cruyff University in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam. Het Johan Cruyff College als onderdeel van ROC’s. Dit motivatie om dit te doen is om sporters te helpen om na hun sportcarriere een maatschappelijke baan te vinden en om ze te behouden voor de sport. Dus niet een voetballer die na zijn carrière alleen nog maar een sigarenwinkel kan beginnen, maar een ex-sporter die behouden blijft voor de sport en ook in bestuurlijke functies mee kan. Zie model Ajax.

    Daarnaast heeft hij natuurlijk nog de Cruyff Foundtion ter ondersteuning van de gehandicaptensport en aanleg van sportveldjes. En heeft hij het sportmerk Cruyff.. Hij zal ongetwijfeld verdienen aan deze activiteiten. Maar is dat nu zo erg?Je zou ook op een andere manier kunnen kijken. Kijk eens wat hij maatschappelijk heeft bijgedragen.. Hoeveel sporters behouden zijn gebleven voor de sport na hun carrière..hoeveel mensen dankzij een opleiding aan het Johan Cruyff Institute een baan hebben gekregen.

    In sommige reacties lees ik dat Ajax €100 miljoen op de bank heeft alsof dat iets erg is..Vreselijk! €100 miljoen op de bank! Met dit geld kan Ajax misschien in de toekomst eigenaar worden van de Amsterdam Arena. Wat een prima investering zou zijn! Of extra geld stoppen in het jeugdplan. Spelers zoals zoals Klaassen langer aan je binden. Maw een topclub worden! Niet alleen in Nederland, maar ook internationaal.

    Cruijff is het levende bewijs wat iemand zonder middelbare school allemaal wel niet kan bijdragen.

Comments are closed.