Ajax meldt officieel komst Farioli als nieuwe hoofdtrainer en ook rest van de staf bekend

Francesco Farioli is de nieuwe hoofdtrainer van Ajax, zo maakt de club bekend via de officiële kanalen. De 35-jarige Italiaan komt over van OGC Nice en tekent een contract voor drie seizoenen. Het contract van Farioli gaat op 11 juni in, en loopt tot en met 30 juni 2027. Hij wordt bij Ajax de opvolger van interim-trainer John van ‘t Schip, die eind oktober de ontslagen Maurice Steijn verving. Van ‘t Schip leidde Ajax van de virtuele laatste plaats naar uiteindelijk de vijfde plek in de Eredivisie.

Farioli neemt twee assistent-trainers mee uit Nice: Daniele Cavalletto (47) en Felipe Sanchez Mateos (38). Cavalletto was sinds 2008 assistent-trainer bij meerdere Italiaanse clubs. Hij werkte bij zowel Nice, Fatih Karagümrük en Alanyaspor samen met Farioli en Sanchez Mateos, die op zijn beurt als assistent-trainer ervaring heeft bij verschillende (jeugd)teams in Spanje, Turkije, Qatar en Ecuador. Ook Dave Vos, in het afgelopen seizoen nog hoofdtrainer van Jong Ajax, wordt als assistent-trainer aan de staf van het eerste elftal toegevoegd. Jelle ten Rouwelaar wordt de nieuwe keeperstrainer.

Farioli werd op 10 april 1989 geboren. De opbouw naar zijn trainerscarrière zag er wat anders uit dan bij de meeste trainers: in plaats van een leven als profvoetballer te leiden, studeerde Farioli filosofie en sportwetenschappen aan de universiteit. Uiteindelijk kwam hij toch in het betaald voetbal terecht: als keeperstrainer bij Benevento en Sassuolo, waar hij samenwerkte met De Zerbi. In maart 2021 stond hij voor het eerst op eigen benen als hoofdtrainer bij het Turkse Fatih Karagümrük. Nadat hij daar op 16 december 2021 vertrok, volgde een dienstverband bij Alanyaspor. Na anderhalf seizoen vertrok Farioli naar Nice. Met de Franse club eindigde hij in 2023/24 op de vijfde plaats, een plek die recht geeft op Europa League-voetbal.

Ajax was niet de enige gegadigde voor de Italiaan. Brighton & Hove Albion zag in Farioli een ideale kandidaat om de vertrekkende trainer Roberto De Zerbi te vervangen. De nieuwbakken trainer van Ajax zat in het verleden in de leer bij laatstgenoemde. Zij zullen hun aandacht nu moeten vestigen op een andere kandidaat.

Related posts