Ajax beëindigt rampseizoen kenmerkend met gelijkspel tegen gedegradeerde Vitesse

Ajax heeft het rampseizoen kenmerkend afgesloten. tegen het inmiddels al gedegradeerde Vitesse werd ternauwernood een nederlaag voorkomen. Ajax kwam weer eens belabberd voor de dag bij hekkensluiter Vitesse, maar sleepte uiteindelijk via een treffer van Steven Berghuis diep in blessuretijd een 2-2 gelijkspel weg. Josip Sutalo maakte het andere doelpunt voor Ajax. Ajax was vooraf al zeker van plek vijf, terwijl Vitesse al langer wist dat de laatste plek in de Eredivisie onafwendbaar was.

Voorafgaand staken de spelers van Ajax en Vitesse een hart onder de riem bij oud-Ajacied Tijani Babangida, die vorige week zijn jongere broer en zoon verloor bij een auto-ongeluk. “Baba, veel sterkte”, stond te lezen op een groot spandoek waarmee de spelers het veld opkwamen.

Al na de dertig seconden beging Ajax-keeper Gerónimo Rulli bijna een blunder door zich de bal af te laten snoepen door Vitesse-middenvelder Kacper Kozlowski. In de twaalfde minuut werd een serieuze doelpoging van Steven Bergwijn gekeerd door Eloy Room. Drie minuten later was het raak bij een snelle uitbraak van Vitesse. Marco van Ginkel liet de lage voorzet van Gyan de Regt slim lopen, waarna Amine Boutrah alle ruimte had om binnen te schieten: 1-0. Wderom zag de Ajax-defensie er, zoals zo vaak dit seizoen, waardeloos uit.

Balverlies van Bergwijn leverde in de 26ste minuut het volgende gevaar op van Vitesse. Vanuit een lastige hoek schoot Paxten Aaronson de bal vol op de paal. Ajax nam in de eindfase van de eerste helft het initiatief. Een kopbal van Chuba Akpom werd nog gepakt door Room, maar een voorzet van Anton Gaaei kon in de 42ste minuut worden binnengelopen door Josip Sutalo: 1-1. Het was voor de Kroaat zijn eerste goal in Ajax-dienst.

De beleving leek in de tweede helft weg bij Ajax, maar dat is dit seizoen ook nauwelijks een verrassing. Steven Berghuis viel na een uur in maar liep ook als een zondagsvoetballer rond op het veld. Akpom miste een kwartier voor tijd een grote kans een-op-een met Room, die redding bracht. Drie minuten later viel het doelpunt aan de overzijde, toen Ajax achterin opnieuw stond te schutteren. De lage voorzet van Thomas Buitink werd eenvoudig binnengelopen door Kozlowski: 2-1.

Het had nog erger kunnen worden voor Ajax, zeker toen Vitesse in de slotfase Anis Hadj-Moussa bracht. De Frans-Algerijnse aanvaller, die naar Feyenoord gaat, draaide Devyne Rensch twee keer achter elkaar dol, maar kreeg de bal er bij beide doelpogingen niet in. In de vierde minuut van de blessuretijd redde Berghuis een punt voor Ajax. Na een lage voorzet van de wel hard werkende Kenneth Taylor werd de inzet van Bergwijn geblokt, waarna de bal gelukkig voor de voeten viel bij Berghuis. Van dichtbij kon de aanvaller nauwelijks missen: 2-2.

Vitesse – Ajax 2-2 (1-1)
15. Amine Boutrah 1-0
42. Josip Šutalo 1-1
78. Kacper Kozlowski 2-1
90+4. Steven Berghuis 2-2

Opstelling Vitesse:
Room; Arcus, Oroz (64.Van Zwam), Hendriks, Pinto; Van Ginkel (64.Buitink), Aaronson, Tielemans (71.Cornelisse); De Regt (71.Hadj Moussa), Kozlowski, Boutrah.

Opstelling Ajax:
Rulli; Gaaei, Šutalo, Kaplan, Rensch; Mannsverk (63.Berghuis), Henderson (80.Tahirović), Taylor; Akpom, Brobbey, Bergwijn.

Related posts