‘Aandeelhouders Ajax eisen extra onderzoek naar Mislintat en transferzomer 2022’

Een aantal aandeelhouders van Ajax, verzamelt onder de naam Aandeelhouder-Supporters, wil dat er aanvullend onderzoek wordt gedaan naar het KPMG-rapport over voormalig directeur voetbalzaken Sven Mislintat, zo meldt De Telegraaf donderdagavond. Daarnaast zou dit collectief willen dat er extra onderzoek wordt gedaan naar de transferzomer van 2022.

Advocaat Jaron van Bekkum stuurde namens dit collectief een brief met 65 vragen aan de directie en Raad van Commissarissen van Ajax. De Aandeelhouder-Supporters zouden de malaise bij Ajax met lede ogen aanzien. ‘Ajax NV struikelt nu al ruim twee jaar van incident naar incident. De directie en de Raad van Commissarissen zijn tot nu toe niet in staat deze negatieve keten te doorbreken. De zorg van de Aandeelhouder-Supporters is niet in de eerste plaats hun financieel belang, maar vooral de toekomst en continuïteit van Ajax NV en de door haar gedreven voetbalonderneming’, zo staat er te lezen in de brief die De Telegraaf ook in het bezit heeft gekregen.

Een groot deel van de vragen gaat over het KPMG-rapport en de mogelijke belangenverstrengeling van de inmiddels vertrokken Mislintat. De Duitser kwam ongeschonden uit het onderzoek. Echter willen de Aandeelhouder-Supporters dat het rapport volledig geopenbaard wordt. Het collectief zou ook graag willen weten of ex-RvC-voorzitter Pier Eringa niet gehoord is tijdens de onderzoeksfase.

Ook eisen de Aandeelhouder-Supporters duidelijkheid over de transferzomer van 2022, waarin veel spelers werden aangetrokken die inmiddels al vertrokken zijn bij Ajax. ’Navraag bij voormalige commissarissen heeft geleerd dat in het verleden het interne governance proces betreffende transfers binnen Ajax wel nauwgezet door de Raad van Commissarissen werd gevolgd. Kunt u toelichten hoe lang al van het interne governance proces wordt afgeweken?’, aldus Van Bekkum in de brief.

Woensdagavond vond er een gesprek plaats tussen de directie en RvC van Ajax, en advocaat Van Bekkum en Lex Hes. Die laatste is initiatiefnemer van de brief en ex-voorzitter van de businessclub. Namens Ajax zouden Van Praag, financieel directeur Susan Lenderink en advocate Barbara Stork zijn aangeschoven. Zij zouden hebben beloofd dat op de BAVA de meeste vragen van het collectief beantwoord zullen worden.

Related posts