Ajax morst in laatste minuut door domme strafschop punten in Almere

Ajax leek op bezoek bij Almere City de overwinning voor de poorten van de hel weg te slepen, maar verslikte zich alsnog. De gasten kwamen in het tweede bedrijf op achterstand, maar bogen die dankzij de invallers Chuba Akpom en Benjamin Tahirovic om in een 1-2 voorsprong. Een door Tahirovic dom veroorzaakte strafschop zorgde alsnog voor een punt voor Almere City (2-2).

In de eerste helft in Almere werd al duidelijk dat het lek bij Ajax nog lang niet boven is en het voor Ajax weleens een lang en vervelend seizoen kan worden, waarin elke uitwedstrijd een col van de buitencategorie blijkt. De Van ’t Schip-brigade was via Steven Bergwijn en Steven Berghuis, die allebei rakelings naast schoten, dicht bij de 0-1. Maar de thuisclub was minimaal gelijkwaardig en zo nu en dan ook dreigend.

Na rust greep de trainer – wegens blessures deels gedwongen – in. Carlos Forbs loste Steven Berghuis af, Tahirovic kwam in de plaats van de zwakke Georges Mikautadze en Anton Gaaei verving Borna Sosa. Kenneth Taylor schoot de bal kiezelhard tegen de binnenkant van de paal en de loeisterke Brian Brobbey werd bij drie uitstekende, (zo goed als) zelf gecreëerde doelpogingen gestuit door Almere-keeper Nordin Bakker.

Het was na 67 minuten echter de thuisclub die de leiding nam. Invaller Lance Duijvestijn bediende Jochem Ritmeester van de Kamp, die profiteerde van het feit dat het bij Ajax achterin weer eens wagenwijd open lag. Zijn kapbeweging was Diant Ramaj te machtig, waarna Ritmeester van de Kamp de bal in het lege doel kon schuiven (1-0). Het gejuich was nog in volle gang toen Van ’t Schip supersub Akpom inbracht voor Bergwijn én toen de Engelsman van dichtbij de gelijkmaker aantekende (1-1). Daarmee werd hij de eerste speler ooit die drie invalbeurten op rij in de Eredivisie (in totaal vier keer) wist te scoren. Daarna had Ajax het duel al snel in zijn voordeel moeten beslissen, maar Brobbey en Akpom hielpen in één aanval levensgrote kansen om zeep.

De winnende treffer leek er alsnog te komen. De beste Ajacied; Brobbey, legde de bal terug op Tahirovic, die knap binnen schoot (1-2). Het was loon naar werken voor Ajax in het algemeen en Brobbey in het bijzonder. De spits kwam weliswaar zelf niet met zijn naam op het scorebord, maar hij nam zijn elftal ruim negentig minuten lang op sleeptouw.

Toch ging het nog mis, omdat Tahirovic in de allerlaatste minuut ontzettend dom een strafschop veroorzaakte en Thomas Robinet vanaf elf meter binnenschoot (2-2). Daardoor liep Van ’t Schip in zijn derde wedstrijd in de Eredivisie voor het eerst averij op. Ajax is in twee jaar tijd van een foutloze groepswinnaar in de Champions League afgegleden tot een grijze muis in de Eredivisie. Met dank aan de opgestapte directeur voetbalzaken Sven Mislintat die Ajax door 115 miljoen euro aan bijna alleen maar miskopen heeft opgezadeld met een loodzware erfenis.

Almere City – Ajax 2-2 (0-0)
67. Jochem Ritmeester van de Kamp 1-0
69. Chuba Akpom 1-1
83. Benjamin Tahirović  1-2
90+3. Thomas Robinet 2-2 (pen.)

Opstelling Almere City:
Bakker; Ritmeester van de Kamp (77.Pena), Jacobs, Van Bruggen, Mbe Soh, Royo Castell; Resink, Robinet, Koopmeiners, Van La Parra (62.Duijvestijn), Hansen.

Opstelling Ajax:
Ramaj; Rensch, Sutalo, Hato, Sosa (46.Gaaei); Taylor, Hlynsson (80.Godts), Mikautadze (46.Tahirović); Berghuis (46.Forbs), Brobbey, Bergwijn (69.Akpom).

Related posts